Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: EU-valet: Krisen kan komma till Sverige

Annons

Att få sitta i lugn och ro vid grillen känns skönt, trots att det ännu är lite kyligt ute. Värmen kommer ju snart ändå.

Känslan av att få koppla av och njuta av någon god dryck till grillat är livet. Det är frihet att få bestämma själv, att må bra utan orosmoln på himlen.

Jag såg den svenska filmen "Den blomstertid nu kommer" från 2018. Den filmen var spännande trots att det var fiction. Filmen handlar om hur Sverige utsätts för ett angrepp som börjar med "misstänkta terrorattentat" mitt under ett semesterfirande Sverige runt midsommar.

Det är intressant att få se hur svenskarna reagerar och vilket kaos som uppstår i samhället.

Jag tror att människor i nöd skulle reagera på ett liknande sätt när de upplever stor press.

"Det är ju fiction", tänker ni säkert, "att något liknande skulle hända i Sverige, nej aldrig, vi lever ju i våran egen bubbla".

Då vill jag komma med lite fakta:

Den 27 februari 2014 började det på halvön Krim i Svarta havet att dyka upp män i gröna uniformer som saknade nationalitetsbeteckning på uniformerna. Ryssland blånekade till inblandning, men idag vet vi annat, Krim är anekterat av Ryssland och det pågår en konflikt i östra Ukraina som det skrivs lite om.

Ett enat Europa skulle med lätthet kunna hjälpa flyktingar om varje land tog sitt solidariska ansvar och hjälptes åt

I dag pågår fler konflikter i vår värld, bland annat i Syrien och det är ett inbördeskrig på gång i Libyen igen, med flera olika parter där en av ledarna tydligen bott i USA några år. Det vi förmodligen kan vänta oss, är ännu en flyktingström av människor som söker trygghet i våran del av Europa. Jag tycker att vi ska göra så gott vi kan för att hjälpa människor i nöd. Ett enat Europa skulle med lätthet kunna hjälpa flyktingar om varje land tog sitt solidariska ansvar och hjälptes åt.

Förra gången det kom flyktingar i nöd, slutade det med att England försökte få till ett Brexitavtal med EU, vilket inte ser ut att lyckas då engelsmännen bara bråkar i parlamentet och röstar ner Theresa Mays förslag.

Nu skulle England ha haft ett avtal klart med EU, men de lyckades lörlänga tiden. Undrar hur länge det kommer att pågå innan de är klara? Det engelska folket var ju inte överens om valresultatet, att lämna eller icke lämna EU. Det finns folk som påstår att det är Ryssland som manipulerat det engelska valet om EU-medlemskap. Oavsett vad, så har ju det inte blivit något Brexit-avtal ännu och övriga Europa är rädda att förlora England, för ingen vill ju att de ska kastas ut ur EU.

Söndagen den 26 maj är det EU-val, det viktigaste valet sen Sverige gick med i EU.

Det största hotet inför valet är de högerextrema krafterna som gått fram stort ute i Europa, exempel på det är Polen och Ungern.

Var inte hela tanken med EU att underlätta för handeln med varor och tjänster, samt att människor skulle få resa fritt inom EU?

Om högerextremismterna skulle få ett bra valresultat, skulle vi åter få se ett slutet Europa där gränserna skulle stängas med både murar och hårda interna gränskontroller.

Ett enat Europa med ett demokratiskt styre skulle stå sig starkt i världen

Var inte hela tanken med EU att underlätta för handeln med varor och tjänster, samt att människor skulle få resa fritt inom EU? Det hela började med Europeiska kol- och stålunionen som bildades efter andra världskriget.

Ett enat Europa med ett demokratiskt styre skulle stå sig starkt i världen och klara av eventuella svårigheter med lätthet.

Jon Brossberg, Kopparberg

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons