Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Falualliansen bidrar till att minska jämställdheten

Den 28 november tar omvårdnadsnämnden beslut om att ge förvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningar för att privatisera ett vård- och omsorgsboende med tillhörande hemtjänst. Besparingen beräknas bli sex miljoner kronor.

25 procent av omvårdnadsnämndens vård- och omsorgsboende drivs i dag av en privat entreprenör. En privatisering av kommunal verksamhet ska ske på lika villkor. Skillnaden mellan kommunalt driven verksamhet och privat är framförallt att det privata företaget inte har kravet att följa kommunens avtal om ”heltid till alla” och att man inte verkar för att minska delade turer.

Det är motbjudande att kommunens skattepengar går till privata företag vars vinst inte alltid går tillbaka till verksamheten

I omvårdnadsförvaltningen arbetar idag cirka 90 procent heltid, med undantag av nattpersonalen. I privat versamhet kommer man inte upp till mer än max 20 procent.

Falualliansen lever inte upp till det som dom har skrivit i dokumentet Årsplan med budget 2020 till 2022. Där står det under rubriken Hållbart arbetsliv: ”Heltid till alla" ger kommunanställda möjligheten att få balans i livet genom att välja sysselsättningsgrad och det gynnar alla. Genom att vara en ansvarsfull kommun och erbjuda heltidsanställningar medverkar vi också till att påverka jämställdheten i samhället och bidrar till att kvinnor kan välja att vara mindre ekonomiskt beroende i framtidens familjer”.

Med det här förslaget bidrar Falualliansen istället till att minska jämställdheten, en lägre inkomst, ett ökat bidragsberoende, en sämre pension mm.

Naturligtvis har man som anställd på det tänkta boendet en möjlighet att själv bestämma om man vill arbeta i privat verksamhet eller inte, men det är ett val som endast finns på papperet. Vill man inte arbeta kvar, så blir man övertalig och hamnar i en så kallad övertalighetspool. Då blir det en otrygg anställnng och man vet inte var man hamnar. Särskilt besvärligt blir det om verksamheten man väljer att privatisera ligger på landsbygden. Då kan det bli långa resor och svårt att få ihop familjepusslet.

För att få en så likvärdig verksamhet som möjligt, så ska det stå i upphandlingsunderlaget att anbudsgivaren ska följa kommunens avtal om ”heltid till alla”. Falualliansen vill inte skriva in det, för då tror man att det inte finns så många företag som är intresserade. Företagets vinst blir inte så stor.

Det är motbjudande att kommunens skattepengar går till privata företag vars vinst inte alltid går tillbaka till verksamheten, utan hamnar någon annnanstans. Det är dåligt av Falualliansen att sälja ut våra gamla och vår personal.

Barbro Ödlund (S), andre vice ordförande i omvårdnadsnämnden

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips