Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Falualliansen ska höja habiliteringsersättningen

Annons

Tillgänglighetsfrågor i Falu kommun kommer att sättas högt på agendan, var säker på det!

Falu kommun kommer att rekvirera medel från socialstyresen för habiliteringsersättning för 2019. Förr om åren har en del av pengarna skickats tillbaka till socialstyrelsen av okänd anledning, något som väckt ilska hos många föreningar.

Nu har vi i alliansen beslutat att höja habilitetsersättningen från dagens summa som är på 30 kronor till 90 kronor per dag. Blir det halvdag så höjs summan från 15 kronor till 45 kronor per dag. Beslutet berör de som har LSS och har beslut om daglig verksamhet. Beslutet omfattar cirka 200-230 personer.

För Faluns del handlar det om två miljoner kronor. Men vi kommer också att söka medel som inte har rekvirerats innan sista rekvisitionsdatum. Vi vill höja livskvaliteten för dem som är i behov av det.

Men självklart är det viktigt att vi arbetar så fler får riktiga jobb. Dessutom måste vi ha kunskapshöjande insatser för de förtroendevalda och tjänstemän i funktionshinderfrågor och grundläggande kunskaper om mänskliga rättigheter och bättre tillgänglighet i vår kommun.

Enligt redovisingen som gjordes av Myndigheten för delaktighet (MFD), en uppföljning av offentliga aktörer under 2018, visar att Falu kommun haft påtagliga brister i både styrdokument, mål och uppföljning, samt på kunskapshöjande utbildningar för tjänstemän samt förtroendevalda i funktionshinderfrågor. Det har inte heller funnits ändamålsenliga åtgärder för att anställa personer med funktionsnedsättning.

Falu kommun har heller inte varit så framgångsrika med att erbjuda praktikplatser, lärlingsplatser eller motsvarande för vissa grupper, såsom personer med funktionsnedsättning, något jag kommer att sätta fokus på för att undanröja hinder.

Men genom tydliga styrdokument, mål och uppföljningar, kan vi skapa tydlighet och åstadkomma förbättringar.

Och nu är jag särskilt glad över att cirka 230 personer ska få höjd dagsersättning som kommer att göra väsentlig skillnad i deras vardag.

Katarina Gustavsson, KD, ordförande för funktionshinderrådet i Falu kommun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons