Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Fira inte bilens dag"

Bilens dag inträffar nu på måndag, 28 oktober. Det är en dag instiftad av bilindustrins lobbyorganisationer för att främja mer bilism. Men är det verkligen något positivt? Att satsa på mer parkeringar eller fler motorvägar är orimligt ur ett socialt perspektiv eftersom parkeringar tar mycket utrymme som kunnat gå till lekplatser och bredare gångbanor. Det är också orimligt ur ett miljöperspektiv eftersom kollektivtrafik i många städer oftast redan är fossilfri, till skillnad från bilismen.

Ett bra exempel kommer från Köpenhamn där man kontinuerligt tagit bort parkeringsplatser och bilfiler och använt den frigjorda ytan till platser för mänskliga aktiviteter, såsom promenadgator, cykelbanor, torg och uteserveringar, vilket gjort staden mycket trevligare att bo och leva i samtidigt.

Därför borde bilens dag användas till att protestera mot bilens ockupation av staden, inte firas.

En cyklist

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips