Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Flera kommuner klarar inte budgeten!

Annons

Då jag läser tidningarna från vårt län så får jag klart för mig att det är flera kommuner som har svårt att klara sin budget. Även Region Dalarna har samma problem. Kommunalråd och oppositionsråd gör sina analyser och lägger förslag på ytterligare besparingar. De riktar sig på ytterligare nerdragningar inom skola och äldreomsorg.

Ytterst sällan sparas det inom kommunstyrelsens verksamhetsområden. Och aldrig har jag noterat att de kommer med förslag på förändrade regler på "ersättningar till förtroendevalda". Den budgetposten är fredad. Den tillåts att öka varje år och ingen förtroendevald kommer inte ens med ett förslag. Varför är det så?

Enligt SKL kommer det att bli kraftiga försämringar av den kommunala ekonomin de närmaste åren. Skattehöjningar kan komma, men i första hand blir det att ta bort den verksamhet som finns i kommunerna som inte är lagstadgad verksamhet.

Det går säkert att ordna ett digitalt möte från Dalarna till Visby om det skulle vara så viktigt

Skolans verksamhet och äldreomsorgen skall bedrivas av kommunen även fortsättningsvis. Här kommer betalda semesterresor till Almedalen för personal och förtroendevalda att upphöra. I dag betalas dessa resor av våra skattebetalare och Region Dalarna.

Eftersom flera Dalakommuner och Region Dalarna befaras få underskott i budgeten, är det angeläget att redan nu påbörja besparingsarbetet och avstå från att åka till Almedalsveckan redan i år.

Det går säkert att ordna ett digitalt möte från Dalarna till Visby om det skulle vara så viktigt. Det finns kanske redan med i den strategiska kommunplanen?

Det vore bra att så många som möjligt nu engagerar sig och kommer med konkreta förslag till våra förtroendevalda på besparingar på verksamhet i kommuner och Region Dalarna.

Jag ser fram emot en spännande läsning med era förslag som kan göra våra kommuner och Region Dalarna ännu säkrare och bättre för framtiden.

Arne Pettersson (S)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons