Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: För mycket skärmtid påverkar kroppen negativt

Vi kollar på telefonen 150 gånger om dagen och människor framförallt barn och unga, tittar för mycket på alla typer av skärmar. Och nya studier visar att vid för mycket tittande av skärm så mår inte kroppen bra, och den del som tar mest stryk det är ögonen och synen.

Sissela Nutley, hjärnforskare och har disputerat vid Karolinska Institutet inom kognitiv neurovetenskap forskar inom det här och om hur det påverkar hjärnans utveckling och formbarhet.

På 1950 talet kom den första skärmen i form av en tv-skärm, och under dom senaste 70 åren har det uppfunnits skärmar i form av platt-tv, färg-tv, mobiltelefoner, datorer och andra typer av skärmar. Och internationella studier visar att skärmen påverkar våra kroppar på många sätt.

I genomsnitt använder vi internet 24 timmar i veckan och flickor är mer aktiva på sociala nätverk än pojkar. Vid elva års ålder är 56 procent av flickorna dagliga användare jämfört med 44 procent av de jämngamla pojkarna.

Problemet är att vi människor, unga och gamla, spenderar för mycket tid vid alla våra olika sorters skärmar och det gör att kroppen påverkas på flera olika sätt.

Om du inte varierar din skärmtid med andra aktiviteter så kommer dina ögon att bli torra och irriterande, till slut kan din syn försämras. Om man har skärmen för nära ansiktet måste ögonen hela tiden omfokusera, ögonen måste anstränga sig väldigt mycket och du kan få ont i huvudet.

Jag vet att skärmar och den nya tekniken är helt fantastisk och man kan studera bättre och att lätt kunna kontakta andra och världen, men vid för mycket skärmtid mår kroppen inte bra. Om man sitter för mycket med skärmar så själ det tid från saker som är viktiga, som till exempel aktiviteter och vi blir för stillasittande

Använd 20-20-20-metoden. Efter man har tittat på skärm i 20 minuter, ta en paus och titta ut 20 meter bort i 20 sekunder.

Man kan skaffa fritidsgårdar med aktiviteter där barn kan träffas och leka. Föräldrar kan anordna aktiviteter hemma med barnen istället för att bara kolla på mobil och TV.

Albin Renström

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips