Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Förlorade år i hemsjukvården

Annons

Media rapporterar om ”nya” ideer från regionledningen om mobila vårdteam för ökade insatser i hemmen. Jag – och många med mej – häpnar över hur kort minnet verkar vara.

År 2013 tvingade rikspolitiken våra landsting att skatteväxla och överlämna primärvårdens hemsjukvård till kommunerna. 130 miljoner inklusive vissa hjälpmedel växlades.

Om växlingen 2013 aldrig hade genomförts skulle vi idag redan ha haft en bra och utvecklad basal, primärvårdsdriven hemsjukvård

Vi som då var verksamma i basal hemsjukvård, kunde över en natt se hur mycket sämre det blev att samarbeta med en kommunal organisation. Bland annat blev det olika journalsystem för gemensamma patienter. Länssjukvården fick också svårare att hitta i och med samarbetet.

För länet som helhet, är hemsjukvården idag av växlande kvalitet där 15 kommuner försöker leda och utveckla. Regionen har kvar sex stycken team för specialiserad palliativ hemsjukvård i nära samarbete med sjukhusen.

Nu föreslås ett antal nya vårdteam som ska samarbeta med primärvården, kommunerna och sjukhusen. Om växlingen 2013 aldrig hade genomförts skulle vi idag redan ha haft en bra och utvecklad basal, primärvårdsdriven hemsjukvård - inklusive det jag anar att regionledningen vill hitta former för.

Dessutom hade vårdcentralerna förblivit mera attraktiva för läkare och distriktssköterskor att arbeta inom.

Rune Björke - pensionerad allmänläkare och geriatriker

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons