Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förlossningsvård måste kunna erbjudas på fler ställen

Svar till insändaren "Mora BB – för ökad valfrihet?" i Dala-Demokraten.

Insändaren visar ett stort engagemang och ger värdefulla synpunkter som får oss att förstå att det finns ett behov av ett förtydligande.

Till skillnad från många andra länder bedrivs svensk förlossningsvård i princip enbart på sjukhus. En konsekvens av detta är att många får allt längre till närmaste förlossningsklinik. Samtidigt som många kvinnor upplever sjukhusmiljön som stressande, har vården små möjligheter att erbjuda några andra möjligheter eller ta tillvara kvinnors önskemål i samband med förlossning.

Förlossningsvård måste kunna erbjudas på fler nivåer än på stora sjukhuskliniker. Det är inte bara en fråga om valfrihet, utan handlar framför allt om att vården ska bli mer tillgänglig och säker. Vid komplicerade graviditeter, högriskförlossningar eller för förstföderskor är det nästan alltid nödvändigt att föda på sjukhus.

Men forskningen visar samtidigt att det ofta är säkrare för friska omföderskor och deras barn om förlossningen sker på en barnmorskeledd klinik istället för på sjukhus. Det har lett till en ökad frekvens av spontana vaginala förlossningar, minskad smärtlindring och färre prematura förlossningar.

I många andra jämförbara länder som Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna erbjuds förlossningsvård på tre nivåer: hemma, små barnmorskeledda enheter och sjukhus. Samtliga länder har en låg mödra- och spädbarnsdödlighet. Forskning visar att dödlighet och komplikationer i form av bristningar är lägre bland lågriskförlossningar som sker utanför sjukhus än lågriskförlossningar som sker på sjukhus.

En förlossning ska ske med patientsäkerheten som utgångspunkt. Det kommer därför alltid att krävas en medicinsk bedömning utifrån kvinnans hälsa om det är lämpligt att föda utanför sjukhus på en mindre klinik.

I Sverige sker forskning om detta bland annat vid Uppsala Universitet, men även WHO ser ett behov av att investera i fler sjuksköterskeledda eller barnmorskeledda kliniker, vilket också lyftes i en artikel från Vårdförbundets barnmorskor på Barnmorskans dag.

Med anledning av det hoppas vi kunna presentera i början av år 2022 en grundligt genomförd utredning som visar hur framtidens förlossningsvård bör formas för en tryggare och säkrare förlossningsvård i Dalarna. Mammors, barns och även pappors säkerhet behöver absolut komma i första rummet – oavsett vart i länet man bor.

Sofia Jarl (C)

Lisbeth Mörk- Amnelius (DSP)

Svante Parsjö-Tegnér (L)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips