Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förödande styrning av Faluns skolväsende

Öppen fråga till Björn Ljungqvist (M), ordförande i Barn och utbildningsnämnden i Falun, med bakgrund till de nedskärningar inom Faluns skolväsende som Falualliansen gör med hjälp av SD.

Björn Ljungqvist, du är kapten på fartyget och den som har ansvar för att leda organisationen. Du styr nu i en riktning som är förödande för personalens arbetssituation och elevernas lärande på lång sikt.

De nedskärningar som drabbar elevstödjare, vaktmästare, pedagoger och övrig personal verkar spela mindre roll. Lärarnas rop om ökade resurser för att ha möjlighet att kunna göra det uppdrag som de är ålagda att göra - hörs tydligen inte av dig i kaptenshytten.

Inte nog med det, utan även de elever du lämnat efter dig på ön, de som inte höll måttet, de som behöver extra hjälp och anpassning, deras rop kommer aldrig nå fram då är du inte verkar prioritera dem. Är det för att deras lagliga rätt till likvärdig utbildning inte passar in i din ekonomiska plan?

Stämmer det att den enda politiska närvaron från utbildningsnämnden kom från den politiska oppositionen?

Det har kommit till min kännedom att du nu i november varit på Lugnetgymnasiet och träffat företrädare för Skolverket, skolledningen och skolförvaltningen. Samma dag hade samma skola, det vill säga Faluns största kommunala gymnasieskola (Lugnet) öppet hus. Då kom det frågor, kritik och synpunkter från vårdnadshavare, personal och elever. Redan tidigare samma vecka var delar av utbildningsnämnden på Lugnetgymnasiet. Även då framkom det från skolans personal att nedskärningarna kraftigt försvårar möjligheterna att bedriva en fullgod verksamhet.

Stämmer det, att varken du eller någon från beslutsmajoriteten, det vill säga; M, KD, C, SD, L, FAP var på plats?

Stämmer det att ingen av frågorna om Faluns skolors framtid, om elevernas eller personalens situation besvarades från er i majoritet?

Stämmer det att den enda politiska närvaron från utbildningsnämnden kom från den politiska oppositionen?

Jag hoppas att det skett ett missförstånd i det jag hört och att det fanns närvaro från er i beslutsmajoritet.

Jag anser att du har ansvar som beslutande politiker att finnas på plats för våra vardagshjältar, det vill säga skolans personal som frågar om sin framtid. Hur ser du själv på det ansvaret Herr ordförande?

Eller är det så att uppe i kaptenens hytt finns inget utrymme för dialogen (i dubbel bemärkelse) eller samtal?Är det så att den som inte längre orkar eller kan bära ett allt tyngre ok nu får gå på plankan?

Om detta är början får vi se vad denna skräckfärd tar vägen med dig som kapten.

Kjell Gustafsson Sundborn

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips