Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Försämrad service på seniorboende i Borlänge

Den 28 september fick vi på Hagbacksgården i Borlänge ett brev att varm mat till lunch inte skulle serveras efter den 2 november 2020. Vi skulle erhålla sju matlådor lagade enligt koka-kyl-metoden för att sedan värmas varje dag (av hemtjänsten?).

LÄS OCKSÅ Ratar kommunens koka-kyl-mat: "Vi har hittat bättre alternativ"

Många lägenheter har bara en ugn men ingen fläkt och alla boende har inte mikrovågsugn. Vad som inte angavs i skrivelsen var att priset för dessa leveranser skulle kosta 64 kronor per dag (avsiktligt avglömt?) mot det vi hitintills betalt; 50 kronor för nylagad varm mat inklusive efterrätt och måltidsdryck lagad i köket på Hällsjöhemmet.

Vi fick också erbjudande att beställa efterrätt, men inget pris angavs (avsiktligt avglömt?) och ingen måltidsdricka att beställa.

Enligt Professorn och geriatrikern Yngve Gustafsson vid Umeå Universitet är koka-kyl-metoden inte bra ur näringssynpunkt. Mycket av näringsvärdet försvinner vid denna matlagningsmetod och sedan försämras näringsvärdet ytterligare vid ännu en uppvärmning. Han varnar för att vi äldre med denna matlagningsmetod får för lite näring och blir undernärda.

Borlänge kommun har fått statligt bidrag för att förbättra vården och servicen för oss på seniorboenden, men gör nu en försämring för boenden på Hagbacksgården istället för att förbättra servicen på de andra seniorboendena.

Enligt verksamhetschefens brev den 28 september skall alla seniorboenden vara jämlika.

Istället för att förbättra för alla seniorboende så inför Borlänge kommun försämringar för oss på Hagbacksgården. Varför?

Verksamhetschefen säger att det skulle vara en förbättring för boende på Hagbacksgården och likvärdigt för alla seniorboenden (enligt en intervju i Borlänge Tidning den 1 oktober).

De flesta av oss som stått i kö för boende på Hagbacksgården har gjort det för att vi skulle få lagad varm mat till lunch och mat till kvällsmål.

Sämre service och dyrare lunch - vad är förbättringen?

Möjligheten att få kvällsmål angavs inte i skrivelsen den 28 september (avsiktligt avglömt?).

Är beslutet om koka-kyl-metoden ett politiskt eller ett tjänstemannabeslut?Varför inte tänka om och göra det bättre för oss på seniorboenden med nylagad varm mat till ett lägre pris från lokala entreprenörer?

Vari ligger förbättringen, när lunchen blir dyrare, till 64 kronor per dag, vilket medför en merkostnad på 420 kronor per månad och då ingår inte heller efterrätt och måltidsdryck.

Vissa pensionärer skall få ett månadstillägg på 600 kronor enligt ett regeringsförslag. Med avdrag för skatt på cirka 35 procent återstår 390 kronor och hela detta belopp och lite till tar Borlänge kommun. Sämre service och dyrare lunch -vad är förbättringen?

Nu är vi några på Hagbacksgården, för närvarande elva stycken, som visat så kallad civil olydnad och kontaktat en lokal entreprenör som har fyra rätter (inklusive vegetariskt) att välja mellan varje dag och serverar salladslåda och måltidsdryck. De levererar nylagad varm mat varje dag till ett lägre pris än vad Borlänge kommun skall ha för sin koka-kyl-mat med ett sämre näringsvärde.

Fastän vi äldre, så kan vi tänka och räkna och själva - med hänsyn till vårt välbefinnande.

Tacksam för en förklaring och ett tydligt svar från Borlänge kommun, hur ni tänkt och vari ligger förbättringen?

Gunnar Andersson boende Hagbacksgården

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips