Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fossil infrastruktur måste avvecklas i förtid

Annons

En ny studie publicerad i forskningstidskriften Nature den 1 juli visar varför det är helt nödvändigt att stoppa planerna på ny infrastruktur som vilar på fossila bränslen.

Världen har absolut inte råd med att exempelvis oljebolaget Preem fördubblar sina utsläpp från sitt raffinaderi i Lysekil, att Arlanda flygplats byggs ut, eller att vi underlättar för ökad bil- och lastbilstrafik genom fler motorvägar.

Enligt den studien så räcker redan dagens kolkraftverk, bensin- och dieseldriven trafik och fossila industrier, mer än väl till för att krossa drömmen om att begränsa den globala temperaturökningen till plus 1,5 grader. Och då är inte ens flygtrafikens, sjöfartens och jordbrukets utsläpp medräknade.

Staterna måste gå in med pengar och aktieägarna måste vara beredda att ta förluster för att stänga ner fossilverksamhet, ställa om fossildrivna fordon och så vidare, innan deras tekniska livslängd löper ut. Annars kraschar vi klimatet. Alla nya investeringar måste gå till klimatsmarta saker. Det är detta mod och den beslutsamhet som världens framtid kräver av makthavarna idag. Och av oss alla.

Torbjörn Vennström

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips