Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Frihet åt alla ingen självklarhet

Rötter, stora stenar, en gren ligger mitt över spåret. Pannlampan lyser upp ett par meter framför mig så jag kan springa mellan och över hindren, kasta mig framåt i ljuscirkeln omgiven av höstmörker. Att jag fått möjlighet till tiden, utrustningen och gemenskapen att springa varje vecka med en grupp - styrkan växer för varje vecka, och självförtroendet - allt med löpningen, är ett privilegium. Jag är människa, jag är fri och mitt liv tjänar ingen annans syfte.

Höns ser bättre än vi i mörker, tuppen kan se soluppgången en timme före oss. De kan även springa korta bitar snabbt – fjorton kilometer i timmen, medan jag springer tio som bäst. Kvicka i fötterna är de också och kan vända håll och undvika rötter och stenar i en handvändning.

LÄS OCKSÅ: Stoppa ditt ego och bli vego

Om man kikar in genom fönstret på ett hönsslakteri får man se hur de levande hönsen tas upp ur lådorna och pressas ner i metalltrattar med huvudet mot golvet. Flaxande. Huvudet sticker ut nertill och de får en stöt på tinningarna av en eltång så strömmen går genom hjärnan.Fortsatt flaxande. Sekunden därpå drar slaktaren fram kniven från bältet och snittar halsen. Mer flaxande under avblodning. Sen kastas kropparna ner i en avfjädringstrumma där de åker runt som i ensalladstork tills fjädrarna lossnat.

Forskningen om höns är omfattande. De drömmer. De kommunicerar med språk, minst trettioen olika läten, även genom skalet innan de fötts.Föräldrarna lär upp sina barn.

Som fått amma så länge jag ville, och ingen kom om natten för att ta dem ifrån mig i syfte att göra vinst på min bröstmjölk.

Jag kan löpträna med kompisar i skogen för att samhället ger människor, även numera kvinnor, rätt att röra sig fritt, och rätten till sina egna liv. Människor får inte längre förslavas. 1813 förbjöds människoslaveriet i Sverige, och de sista svenska människoslavarna friköptes 1847. Saker förändras. Vilket år friköps den sista hönan i Sverige?

Kor är också ett kul ämne. En ko kan springa ungefär trettio kilometer i timmen, det är tre gånger så snabbt alltså som jag. På youtube har jag sett otaliga filmer på kutande kor som rymmer från slaktbilar, inhägnader och även såna som försöker hindra bönder från att ta deras kalvar till slakt. De springer för livet. Människor och kor har en del gemensamt, vi har till exempel ungefär samma graviditetslängd, nio månader. Och båda diar sina barn.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Använd vegetariska världsdagen som ett startskott till att minska på köttet

Kraften till att springa får jag utan att äta höns, ägg eller dricka komjölk. I helgen köpte jag nio stycken sexpack med havredryck, det blir cirka tio kronor litern. Och så behöver paketen inte förvaras i kylen heller, jag travar dem uppe på skafferiet. Passar bra i pannkakor, béchamelsåser och till flingor. Efter jag sprungit åt jag en full tallrik med spenatstuvning, potatismos och hummus, sen somnade jag mellan mina barn. Som fått amma så länge jag ville, och ingen kom om natten för att ta dem ifrån mig i syfte att göra vinst på min bröstmjölk. Idag känns friheten i skinkorna, enda musklerna jag inte stretchade. Aj. Men det är inte så farligt, under antiken skulle en kvinna dödas om hon hittades inom Olympiadens spelområde. Jag längtar redan till nästa gång i spåret, men innan dess blir det ännu roligare – innebandyträning.

Ingrid Wisell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare