Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Friskis&Svettis – sluta med flygresor!

Vårt rika föreningsliv visar ofta prov på stort samhällsansvar. Exempelvis upphör IOGT-NTO med flygresor från och med i år med hänsyn till klimatkrisen, eftersom en enda flygresa kan ta ut effekten av allt bra man gör för klimatet under ett år.

Jag tränar på Friskis&Svettis och det gör ont i mig att se att F&S fortsätter erbjuda träningsresor med flyg. För att ha en chans att stoppa uppvärmningen till max 2 grader måste världens koldioxidutsläpp halveras detta årtionde, vilket världens länder enades om i Parisavtalet. För att lyckas krävs politiska beslut och teknisk utveckling. Det krävs också att var och en av oss ändrar beteende. Ansvaret att handla hållbart delar vi med politiker, företag och organisationer som Friskis&Svettis, som ska ge oss verktyg för att leva ett tryggt liv.

Med coronapandemi och börser i fritt fall har beslutsfattarna nu fullt upp. Men ledarskap handlar också om att kunna se bortom det kaotiska nuet och skaffa beredskap för vad som händer härnäst. F&S förknippas med hållbarhet och risken är stor att man tror att det är hållbart att flyga när F&S arrangerar flygresor. Eventuell koldioxidkompensation gör tyvärr inte utsläppet ogjort.

F&S har både ett ansvar men också en möjlighet att påverka många människor genom att sluta med flygresor. Snart är det årsmöten hos F&S-Falun, som har tagit emot en motion som uppmanar organisationen att sluta med resor med flyg. Den som kan, bör ta möjligheten att påverka.

Petra Palmén

medlem hos F&S och aktiv i Vi håller oss på jorden

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips