Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fullmäktigemöte i Borlänge- en bekymmersam tillställning

Tisdag den 10 december hade vi kommunfullmäktige i Borlänge kommun där vi antog budget och strategisk plan för 2020-2023. Det var en något märklig tillställning. Eller snarare ska jag nog säga bekymmersam tillställning.

Det näst största partiet i Borlänge lade nämligen en budget som på flera punkter bryter mot lagen. Moderaterna i Borlänge, med nummer tre på listan och den mest kryssade kommunpolitikern i Borlänge; Carl-Oscar Bohlin som också är ordförande för M i Dalarna, lägger alltså en budget som bryter mot lagen på flera punkter.

Bohlins tystnad och utebliven medverkan i kommunfullmäktige är talande

Samme person har väldigt noga följt Byggnads och Socialdemokraternas arbete och gång efter gång - i talarstolen i Borlänge, i debattartiklar, i inlägg på sociala medier samt i riksdagsdebatter, felaktigt kritiserat att Byggnads och Socialdemokraterna bryter mot lagen.

Jag kan inte annat än tolka detta som att Carl-Oscar Bohlin anser det viktigaste att motarbeta strävan efter schyssta villkor på arbetsplatserna än vad det är att se till så att sitt eget parti i hemkommunen följer lagen.

Bohlins tystnad och utebliven medverkan i kommunfullmäktige är talande.

I Moderaternas förslag till strategisk plan finns land annat följande att läsa:

”LAS ska inte ge tillsvidareanställning för outbildad personal.”

Jag kände mig tvungen att gå upp i talarstolen och upplysa Moderaterna om att LAS - lagen kom anställningsskydd - är just en lag och något som Borlänges kommunfullmäktige inte fattar beslut om. Beslut om LAS fattas av riksdagen.

LAS kommer alltså att gälla vår anställda personal oavsett vad som står i kommunens strategisk plan.

Vidare så tycker jag detta är talande för vilken syn M har på en stor del av Borlänge kommuns anställda i kommunen. Givetvis ska vi uppmuntra personalen att vidareutbilda sig till undersköterskor, förskollärare, sjuksköterskor med mera. Det är något som görs för fullt redan idag med bland annat utbildningskontoret, men vi kommer även framöver att behöva exempelvis vårdbiträden, lärarassistenter och barnskötare.

Moderaterna anser alltså att denna grupp av anställda som tar hand om våra äldre och våra barn inte är värda en trygg anställning.

De grupper som redan idag har låg lön och ett hårt arbete ska alltså få ytterligare försämringar? Detta rimmar illa med målet att Borlänge kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare.

Här finns en tydlig skillnad i hur vi i politiken ser på anställningstryggheten i kommunen. Vi socialdemokrater anser att även vårdbiträden, lärarassistenter och barnskötare ska ha en trygg anställning. Det har vi visat då vi har genomfört heltidsprojektet där alla anställda i kommunen ska bli erbjudna heltid. Detta är något vi kommer fortsätta att försvara och något vi kommer fortsätta att driva.

Lars Jonsson

Aktiv medlem i Socialdemokraterna och Byggnads

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips