Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fusk när vargstammen räknas

Annons

Naturvårdsverket fortsätter att räkna in döda vargar i sina populationsuppskattningar vilket kraftigt överskattar vargstammen. Detta fusk ger ett sken av att vargstammen uppnått gynnsam bevarandestatus.

Det är alltså inte bara så att vargstammen inte uppnår referensvärdet för gynnsam bevarandestatus, den är en bra bit under!

Det så kallade referensvärdet är den undre gränsen för gynnsam bevarandestatus vilken är satt till 300 individer. Referensvärdet gäller antalet vargar när populationen är som minst, på våren, just innan nya valpar föds. Det är nämligen bara de vargar som överlever framtill dess som kan föra sina gener vidare. Trots detta använder Naturvårdsverket beräkningsmodeller som uppskattar populationen i oktober när populationen ordentligt överstiger sin lägsta nivå. Eftersom minst 20 procent av vargarna som lever i oktober normalt dör under vintern, inkluderas ganska många redan döda vargar i Naturvårdsverkets inventeringssiffror som redovisas varje sommar!

Naturvårdsverkets jämförelse mellan populationsstorlek och referensvärdet är inte statistiskt ekvivalent, det vill säga inte vetenskapligt jämförbar. Förstå mig rätt, populationsuppskattningen i sig är avancerad, vetenskaplig och baserad på DNA men med avseende på referensvärdet baseras den på helt fel tid på året. Det går inte jämföra antalet vargar i oktober då populationen är på toppen med referensvärdet som per definition är en populationsbotten.

För att vargstammen ska uppnå referensvärdet för gynnsam bevarandestatus behöver antalet vargar vara minst 300 när populationen är som minst, det vill säga på våren, innan valparna föds. Naturvårdsverkets beräkningar baseras dock för oktober, exempelvis den senaste inventeringen som visar på ca 300 vargar. Och det råder ingen som helst tvekan att en stam i storleken av 300 vargar i oktober är betydligt mindre på våren innan valparna föds. Det är alltså inte bara så att vargstammen inte uppnår referensvärdet för gynnsam bevarandestatus, den är en bra bit under!

David

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips