Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare/Galmsjömyran: Sveaskog är helt frånvarande

Artikel 4 av 6
Planerar vindkraftspark i Galmsjömyran
Visa alla artiklar

Sveaskog upplåter den skogsmark där 40 gigantiska (280 meter höga) vindkraftverk skall uppföras på gränsen mellan Sandvikens och Falu kommun.

Sveaskog är stolta över sin FSC-certifiering som är en slags KRAV-märkning för skogsägare och hänvisar till denna på sin hemsida.

Markägare som är certifierade enligt FSC måste följa en mängd regler och krav som specificeras i dokumentet "FSC-standard för skogsbruk i Sverige". Här finns mycket vackra formuleringar om naturvård, biotopskydd och social hänsyn. Studera gärna FSC:s hemsida.

Inga skogsägare, bosatta eller sommarstugeägare har på något sätt informerats eller kontaktats av Sveaskog!

I FSC-standarden finns mycket tydliga regler och krav som en markägare skall följa om certifierad skogsmark skall nyttjas till vindkraft.

Under punkt 6.9.2 specificeras bland annat:

"Markägaren skall öppet redovisa vindområden och projekteringsområden samt vem som är kontrakterad vindkraftsprojektör."

Detta skall annonseras via lokala media, e-post eller SMS.

• "Innan projektering av ett vindområde påbörjas ska det vara möjligt för berörda intressenter att lämna synpunkter till markägaren."

• "I samband med att projekteringen inleds ska markägaren erbjuda lokala berörda intressenter ett fysiskt möte".

• "Projektering får inledas tidigast tre månader efter nya vindområden redovisats".

Sveaskog har varit totalt frånvarande och osynlig innan Njordr satte ingång med sin projektering. Inga skogsägare, bosatta eller sommarstugeägare har på något sätt informerats eller kontaktats av Sveaskog! Det kan liknas med att ett företag som stänger en arbetsplats utan MBL-förhandling! Många är berörda. Många har inte tillgång till Internet och kan inte ta del av allt som händer kring Galmsjömyran.

Slutsatsen blir:

• Sveaskog måste omedelbart avbryta projektet Galmsjömyran.

• Sveaskog måste snarast annullera överenskommelser med enmansbolaget Njordr.

• FSC bör snarast analysera och ifrågasätta Sveaskogs FSC-certifiering. Sveaskogs underlåtenhet att följa FSC regler kanske också gäller andra vindkraftsprojekt i Sverige där Sveaskog är markägare?

Lars Kallberg, Lumsheden

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips