Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare/Gästkrönika: "Risbergs Jernhandel lever kvar i minnet"

Året är 1954, jag är sex år och ska tillbringa en vecka på Sunnansjö sjukstuga. Jag är allergiker och ska genomgå en kur med sprutor varannan timme. Sköterskorna är respektingivande. Hårda men rättvisa.

När min storasyster kommer på besök så kan vi ta en promenad till Risbergs Jernhandel. Ja det ska vara stavat med "e", inte "ä" som det är idag.

Att få stega fram till den hylla som visade leksaker var en höjdpunkt. Jämfört med de ofta enorma ytor som finns för leksaker i dagens varuhus, var detta ett minimalt utbud, men ändå något man längtade till. Efter besöket kunde man fortsätta till ett café intill.

Sunnansjö var en viktig ort för dem som bodde i Gensen, Lövsjön och Håvberget. Min farfar och sedan min far, hade lanthandel I Håvberget och i pärmar med sparade fakturor från 1930-talet finns mängder med inköp från Risbergs Jernhandel. Varor som till exempel hästskor och spik levererades med buss till Lövsjön och min far hämtade sedan hem paketen på lättviktarens pakethållare. Affären är idag som ett litet museum.

Ägare och expediter gick i grå långrock och sågs som specialister inom sitt gebit och kunde säkert plocka fram bult med omvänd gänga om så behövdes. Från Manne Risberg kom till varje jul ett hårt paket till mig och inget var mer spännande än att öppna just detta. Man sörjer att butiken nu stänger.

Östen Johansson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips