Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ge kommunerna bättre ekonomisk stabilitet

Annons

Låt fastighetsskatt på elproduktionsanläggningar tillfalla kommunen där anläggningarna är belägna istället för som nu staten. Det är det enda rimliga eftersom det är där intrånget i naturen är gjort.

För kärnkraftverk delas pengarna lämpligen med grannkommunerna enligt någon lämplig nyckel. För kraftverk till havs torde pengarna tillfalla kommunen där kraften förs iland. Det borde vara lätt för Skatteverket att styra om skattepengarna enligt ovan och därför kan nya ordningen vara i kraft den 1 januari 2021.

På liknande sätt bör en liten avgift för gruvproduktion tillfalla kommunen där gruvan är belägen. Det är rimligt att pengar tillfaller kommunen där intrånget i naturen är gjord och där olägenheter uppkommer.

Här är förmodligen en procentsats på värdet av försåld malm/mineral enklast för Skatteverket att administrera. Detta borde också kunna vara i kraft den 1 januari 2021.

Det torde bli lättare att få gehör för nya etableringar när folk ser att en hel del pengar stannar lokalt istället för att bara försvinna i fjärran och kvar är endast olägenheterna.

Kommunmedlem

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips