Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gör något åt vargens inavel!

Hanvargar, som skjutits legalt, har haft missbildning av testiklar. Dessutom klarar tydligen inte vargstammen att hålla efter de älgar, som jägarna inte förmått skjuta.

Det är bara två indikationer på inavel i vargstammen. Det leder till att de många älgarna betar tallplantor, vilket orsakar omfattande skador. Därför planteras granplantor felaktigt på typiska tallmarker, vilket leder till högre risk för bränder och insektsangrepp.

För att säkert råda bot på inaveln bör vargar från säg Banff eller Yellowstone nationalparker i Nordamerika köpas in och planteras ut här efter karantän

För att säkert råda bot på inaveln bör vargar från säg Banff eller Yellowstone nationalparker i Nordamerika köpas in och planteras ut här efter karantän. För att säkra genetisk uppblandning torde det vara bäst att de importerade individerna är av ett och samma kön. Genetiker vet nog vilket kön, som ger bäst effekt.

Miljövän

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips