Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gråt och gnäll hos elnätsbolagen

Annons

Från stora Ellevio till det lilla kommunala elnätsbolaget klagas det på att tariffregleringen äntligen ska bli mer rättvis. Energimarknadsinspektionen har länge varit tandlös, men antydan till mjölktänder syns nu.

Energimarknadsinspektionen har länge varit tandlös, men antydan till mjölktänder syns nu

Energimarknadsinspektionen vill att eftersatta reinvesteringar tas igen och sedan att en reinvesteringsgrad om 2,5 procent av NUAK upprätthålls. Verklig reinvesteringsgrad har länge varit neråt en procent.

Min egen elnätstariff har sedan avregleringen ökat med 62 procent medan Konsumentprisindex (KPI) ökat med 23 procent. Endast en liten del har använts till reinvesteringar.

Vid nyanslutning betalar kunden till fullo kostnaden, därefter betalar denne årligen en fast avgift, där nästan 100 procent ska gå till reinvesteringar. I stället har merparten av pengarna använts till utdelning.

Jag jobbade 27 år i energibolag och menar att dessa kan effektiviseras. Över lag saknas det ofta en kunnig ledning. Nästan ingen verksamhet sker mellan midsommar och skolstart, när det är gott om dagsljus, varmt och frostfritt.

Mängder av lobbyister, de flesta IT-folk, vill sälja in ”smarta elnät” till monopolföretagen. Företagsledningar, okunniga om verksamheten sväljer ofta betet.

Ett elnät är dock inte smart med mindre än att det är lönsamt för slutkunden, alltså den som betalar notan.

Innan ytterligare gråt och gnäll sker, bör elnätsbolagen på sina hemsidor presentera reinvesteringsgraden för varje år sedan avregleringen, och motsvarande utveckling av nättariffer för 20 000 kilowattimmar per år, samt 5 000 kilowattimmar per år.

Elnätskund med insikt

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips