Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ha inte bråttom med utredningen av hanterandet av covid-19

Hanterandet av covid-19 verkar ha ett stort behov av utredningar och kommissioner. Men varför så bråttom? Det går inte att vänta, utan vi måste se om strategin vi använder är rätt eller om den måste ändras innan läget förvärras.

Att läget skulle förvärras snabbt och oförutsett genom dagens strategi är osannolikt. Den eventuella bomben lär upptäckas innan den briserar. Att i dagsläget utreda med kommissioner, innan covid-19 är stabiliserad kommer vara onödigt arbete, som leder fram till osäkra och otillförlitliga förklaringar.

Näst intill alla ska få covid-19 förr eller senare. En anledning till att ha haft covid-19 är att det dyker upp synpunkter, som att de som haft infektionen ska få något slags frikort till frihet i samhället. Och vem vill då vänta i karantän?

Stränga regler rådde under pesten i Stockholm 1710, bland annat märktes de hus där det bodde pestsmittade med ett vitt kors på ytterdörren, kanske något för de som inte kan bevisa att de haft covid-19? Det sistnämnda får tas mer skämtsamt. Det finns ju digitala lösningar, om man vill övervaka. Men en ny uppdelning i befolkningen kanske uppstår. I stället för plus/minus 70 blir det de som haft covid-19 och de som ännu ej haft covid-19 . Hur man nu ska få covid-19 , om alla som ännu inte haft covid-19 sitter i karantän? Den lugna svenska utvecklingen är nog den rätta, även om det är skrämmande med 3000 döda i dagsläget.

De döda är äldre eller snarare "äldre-äldre", som blivit en undergrupp i 70 plusgruppen, vilka i stor utsträckning bott på äldreboenden och borde ju egentligen varit skyddade från covid 19. Varför de inte var det bör och kan ju utredas redan nu. De är ju också gruppen som inte ska smittas, när övriga i befolkningen får covid-19.

Att få covid-19 och förhoppningsvis immunitet "motiverar" infektionen, vilket naturligtvis inte död i covid-19 gör. Om nu var femte stockholmare haft covid-19, så kan åtminstone den optimistiske ana ett ljus i tunneln. I alla fall för Sveriges del.

Vad covid-19 kan ställa till med i Afrika är oklart. Befolkningen är ung och BCG-vaccinerade, vaccinerade mot tuberkulos, som enligt en teori kan vara effektivt mot covid-19. Så kanske Afrika för en gångs skull drabbas milt av en farsot. Men covid-19 har definitivt inte spelat ut sitt sista kort.

Bertil Malmodin

fd medicinöverläkare

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips