Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Har Faluns landsbygd råd med högerpolitik?

"...de kommunala åtagandena ska så långt som möjligt vara likvärdiga i hela kommunen." – står det i Landsbygdsprogrammet, antaget vid kommunfullmäktige i Falun december 2017.

Politiken har under en längre tid, medvetet eller omedvetet, inte insett konsekvenserna av att ta bort samhällsservicen i våra byar. Landsbygden är mer än bara våra serviceorter. Detta beror, enligt oss på att landsbygden oftast kommit att handla om sakfrågor och inte om helheten. Där vi inom S framåt behöver bli ännu tydligare i dessa frågor och visa att vi är en stark röst för Faluns landsbygdsinvånare.

Idag ser vi två tydliga skiljelinjer i politiken i Dalarna. En höger som brinner för privatiseringar, centralisering och nedrustning av det gemensamt ägda. Det är denna mandatperiod ett bevis på. Det har handlat om lagerhållning av medicin och sjukvårdsutrustning. Centralisering av vårdcentraler och folktandvård har varit på tapeten.

När marknaden tillåts styra, har landsbygden hittills aldrig blivit vinnaren

Det senaste i raden av experiment är att man vill utreda om ambulansverksamheten ska säljas ut. Marknaden ska styra. En påhittad frihet som borgerligheten håller som sin universella lösning. När marknaden tillåts styra, har landsbygden hittills aldrig blivit vinnaren.

Detta sker mitt under brinnande kris som så uppenbart visar på motsatsen - att vi behöver en starkare offentlighet och stat. Att vi behöver mer folkligt ägande. Att vi behöver återupprätta tron på att vi gör det bäst när vi gör det tillsammans. Något som till och med M:s partiledare Ulf Kristersson, plötsligt ridit ut som en riddare på vit häst och talat om, utan att han egentligen menar det, men då det i en kris blir extra tydligt även för Ulf och hans PR konsulter att väldigt få efterfrågar borgerlig arrogans att förbise varje människas- och samhällets grundläggande behov.

Det finns tydliga skiljelinjer i politiken. I Falun är landsbygdsfrågan en sådan. En utredning presenterades häromdagen (8/6-2020). Den föreslår att fem skolor och tre tillhörande förskolor utanför Falu tätort ska läggas ner. Det gäller Toftbyn, Danholn, Sågmyra, Linghed och Liljanskolan. Det är ett hårt slag mot alla oss som lever och verkar utanför Falu centrum. En av våra kommuninvånare uttryckte det väldigt talande om de små skolorna "Det är den enda samhällsmotorn vi har kvar". Den ska nu, om förslaget röstas igenom, tas bort även den.

Vi anser att landsbygdens vara eller icke vara inte kan handla om sakfrågor. Skolor, fritidsgårdar, vårdcentraler eller folktandvården, de ingår alla i en helhet och det är den det ska handla om. En helhet som tillsammans skapar vår landsbygd. En helhet som under lång tid har nedmonterats och sedan de borgerliga partierna med Centern, det profilerade landsbygdspartiet, i spetsen. Skett i raketfart.

Vi tror på att det gemensamt ägda behöver bli starkare och där ett beslutat landsbygdsprogram inte bara blir ett stiligt dokument med stora ord, utan också ett dokument som skapar handlingskraft och faktiska satsningar. Där vi ser till de förutsättningar vi förfogar över inte enbart ur ett ekonomiskt perspektiv, utan även utifrån människors behov och ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv, som bygger på att hela kommunen ska leva och få kosta.

Tiden att stå med mössan fint i handen är förbi. Vi vill bidra till utvecklingen av landsbygden och dess helhet. Där kommer vi göra allt vi kan utefter de förutsättningar vi har. Vi hoppas på att du som bor på landsbygden hjälper till på de sätt du kan. Tillsammans är som sagt vägen framåt.

Linus Niklasson och Oskar Sohlgren

Svärdsjö-Envikens S-förening

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips