Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Högt prioriterat att anställa en skolpsykolog

Barn- och utbildningsförvaltningen står inför stora utmaningar och den psykiska ohälsan ökar bland våra elever. Då förvaltningen sedan 2015 dragit ner på personal för att hålla en budget i balans, riskerar BUN att tappa ett stort stadsbidrag på 6,5 miljoner kronor. Vi vill därför i vår budget säkerställa att personal återanställs, så vi kommer upp den personaltäthet statsbidraget kräver, men vi ser det även som högt prioriterat att barn- och utbildningsförvaltningen anställer en skolpsykolog. Vi behöver förstärka insatserna för bättre psykisk hälsa och detta med hjälp av vårt fantastiska team på Elevhälsan. Vi skjuter därför till 3,1 miljoner till dessa insatser i vår budget till skillnad från majoriteten.

Samhällsbyggnadsnämnden står inför ett underskott bland annat på grund av att kostenheten och förra årets snöröjning har dragit iväg. Vi står också inför stora utmaningar med underhåll av våra kommunala fastigheter. För att komma i balans med delar av de akuta utmaningarna lägger vi den summa som förvaltningen äskat, på extra medel i driftbudgeten.

Socialförvaltningen har äskat om 2,3 miljoner vilket vi beviljar i vår budget, detta för att stärka upp LSS och omsorgskostnader.

Däremot gör vi nerskärning i Kulturförvaltningen då vi vill utreda frågan om Folkets Hus. Som det ser ut idag ger kommunen stora summor i bidrag till nuvarande förening. Vi vill se över dagens avtal och skulle vilja se en annan lösning. Vi vill självfallet bidra till att biografen och aktiviteter blir kvar, men ser det inte som ekonomiskt försvarbart att driva det i dagens form. Vi vill titta på möjligheten att få in andra aktörer och föreningar. Det känns prioriterat att alla föreningar får samma förutsättningar. I en tid där våra kärnverksamheter stryker på foten bör man se över hur de kommunala medlen fördelas.

Vi måste i första hand se till att de kommunala kärnverksamheterna fungerar.

Inför det tuffa budgetåret 2021 vill vi se över kommunens tjänstemannaorganisation. Hur fördelningen av personal ser ut och hur de kommunala verksamheterna mår. Kanske behöver vi förstärka med mer folk på golvet och strukturera upp ledningsorganisationen.

Caroline Willfox, Oppositionsråd Säter kommun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips