Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Höj straffen för rattfylleri

Annons

Det är inte bara kriminella som vållar olyckor efter våra vägar, de flesta är helt vanliga människor, och många gånger är rattfylleri orsaken.

Straffen bör inte bara vara satta efter promillehalten i blodet. Det har ingen betydelse, för kroppar fungerar olika.

Enligt en god vän på Island så finns där andra regler om fyllkörning. Vid första körningen blir det åtsägning med böter. Vid andra körningen blir det kraftigare förklaring om detta och om vad som händer framöver, desutom ges höga böter.

Då skulle det nog bli fler som verkligen tänker efter innan man sätter sig bakom ratten i berusat tillstånd

Vid tredje fyllkörningen är du därefter förbjuden att framföra motorfordon för all framtid på Island. Det blir helt enkelt en hel del problem att ta sig fram över ön - för resten av livet.

Kanske bör vi ta till vara på lite av denna idé i Sverige? Då skulle det nog bli fler som verkligen tänker efter innan man sätter sig bakom ratten i berusat tillstånd.

Vår rattfyllerilag kan vid många tillfällen vara lam och bör ses över eftersom varken fotboja eller dyra olika behandlingsformer har någon större effekt för alltför många. Vi har också en eftervård som ofta inte fungerar.

Jag hörde nyligen om en rejält berusad man som kört bil med hög promille i kroppen. Han hade blivit stoppad och dömts till behanling för sin, enligt rätten, alkoholism. Domen blev att vistas fem veckor på ett behandlingshem och efter två veckor hade han inte problem - enligt sina egna teorier.

Det blev sedan Tingsrätten igen och där dömes han till att kratta på en kyrkogård i en veckas tid, "sedan var detta problem med fyllkörning över", med ett allt för löjligt straff enligt den nuvarande Svenska lagstiftningen.

Trots detta har personen inte blivit bättre i sitt omdöme.

Tomas Holst

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips