Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur är det med trovärdiga fakta?

"Sprid gärna denna information", hälsar Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande i Leksand i Magasin Leksand, vecka 11. Hon fortsätter "att information är svårt och att det därför är så viktigt med trovärdiga fakta".

Liljeberg poängterar att det endast är i Sverige och Finland som det erbjuds gratis lunch i skolan. Nu är det ju så att i Estland får man också gratis skolmat, i Ryssland får skolbarn gratis frukost mellan 9-12. Så, hur är det med trovärdiga fakta?

Fortsatt poängterar hon att det ställs höga krav på råvarorna. Kött och chark kommer från Siljans Chark, ägg och kyckling från svenska producenter. Varför tror du Ulrika Liljeberg, att slaktanläggningen vid Ickholmen är inhägnad, och tämligen tätt försedd med skyltar om fotoförbud? Har du någon gång varit på studiebesök vid slakteriet, har du någon gång besökt ägg och kycklingproducenter? Har du sett filmen "Det här är vardagen för 99 miljoner svenska kycklingar"? Skulle du vilja att skolbarn åkte på studiebesök till dessa anläggningar?

Du skriver också avslutningsvis att "våra kommunala kök har flera gånger de senaste åren kommit topp-10 i Sverige när White Guide bedömt offentliga kök. Det får väl ändå ses som hållbar fakta och välsmakande betyg".

Det som jag hittade i White guides: 2017 fick en förskola samt kocken som jobbade där åttonde platsen. 2018 fick Solhem Insjön sjunde plats för årets seniormåltid och även nionde plats för årets boendechef. Nu finns det ju flera förskolor,skolor och äldreboenden i kommunen så med dessa fakta var det kanske inte så märkvärdigt.

Nu är det 2020 och mycket fakta (kolla till exempel dokumentären ”Cowspiracy”) talar för att införa mer växtbaserad mat.

George Berglind

Läs också Ulrika Liljebergs svar: "Svensk matproduktion toppar klassen"

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips