Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur många cancerfall missar vi - om inte mammografi är gratis?

I år kommer omkring 8 000 svenska kvinnor att drabbas av ett besked som ruskar om hela deras liv. Hur många av dem skulle vi missa om mammografi inte var gratis?

Varför vill Kristdemokraterna göra det svårare för kvinnor att upptäcka bröstcancer?

Var tredje svensk kommer att få ett cancerbesked under sin livstid. Tillsammans måste vi politiskt öka ambitionerna i kampen mot cancer, inte minst mot bröstcancern som är den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Den svenska mammografin var världsunik när den lanserades och den är idag en grundbult i den svenska bröstcancervården. Mammografin har gjort att fler kvinnor överlever cancern genom att tidigt upptäcka sjukdomen vilket är helt avgörande.

Därför blir jag riktigt förbannad när Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor presenterade sitt förslag till budget för några veckor sedan

Därför blir jag riktigt förbannad när Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor presenterade sitt förslag till budget för några veckor sedan. Kristdemokraterna vill nämligen avskaffa den kostnadsfria mammografin som infördes 2016.

Hur många kvinnor kommer nu att välja bort en undersökning? Hur många sjukdomsfall kommer upptäckas senare eller upptäckas när det är för sent?

En kostnadsfri mammografi är så viktig för att få fler medelålders kvinnor att kontrollera sina bröst och att på så vis upptäcka fler cancerfall tidigare än idag.

Till råga på allt gör Ebba Bush Thor inlägg på Instagram om Rosa Bandet och den internationella månaden i kampen mot bröstcancer. Detta sker alltså samtidigt som hennes parti vill göra det dyrare för kvinnor att kontrollera om de har cancer.

Jag vill därför rikta mig till alla kristdemokratiska politiker i Dalarna:

Uppmana Ebba Bush Thor och ert parti att tänka om, mammografi bör vara gratis!

Maria Strömkvist, riksdagsledamot (S) från Ludvika

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips