Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: I Dalarna ska det gå undan på vägarna

Trycket mot ryggen när jag petar på gaspedalen, en fin ljudanläggning där jag också hör telefonen.

Stolar som justeras med elreglage, en skärm med GPS som varnar för fartkameror och dörrar med kassaskåpsljud.

Min bil är en njutning, min egen domän.

I bilrecensioner förstår de att uppskatta körglädje och nöjesmaskiner...

Körglädje ja, om det inte vore för idiotiska fartgränser. Med lång körvana och en bra bil ska jag ligga i 70 när jag minst kan hålla 90. Inträffar det olyckor så inte beror de på mig. Här finns folk som druckit sprit, som är narkotikapåverkade, som släpper ut barnen på europa- och riksvägar, här springer älgar och rådjur. Bort från vägarna!

Hela landsändar förtvinar med fartgränserna, folk måste byta jobb för att hastigheten sänks, den tunga trafiken kör vilse i byarna

Istället drabbas vi seriösa bilister med alla blomlådor på lokalgator, gåfartsgator i centum, hastighetsgupp och andra påfund för att hindra trafiken. Hela landsändar förtvinar med fartgränserna, folk måste byta jobb för att hastigheten sänks.

Den tunga trafiken kör vilse i byarna för att det går för långsamt på de stora vägarna.

Turisterna väljer att turista i andra län.

Länet förtvinar.

Dalarna blev pilotlän för klimatarbetet och fick en flygplats. Nu måste vi ligga i framkant när det gäller vägtrafiken också.

Dalarna är det län i landet med de största och tyngsta bilarna. Och Sverige innehar samma ledande ställning i Europa. Här finns en trafikkultur att slå vakt om. Här ska man känna att det går undan på vägarna och att det är roligt att köra bil. Det är bra att Dalarnas politiker visar vägen för framtidens trafikkultur.

Bernt Lindberg

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips