Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inför ensamåkning i färdtjänsten

Synskadades riksförbund i Dalarna har under flera månader arbetat för att Dalatrafik och kollektivtrafiknämnden ska införa ensamåkning. Vi ställer oss, i och med artikeln som var publicerad i Dala-Demokraten den 10 juni, frågande till vilken människosyn Anders Lindblom, smittskyddsläkare och Dalatrafik har gällande personer med funktionsnedsättning.

När en person behöver färdtjänst görs en individuell bedömning, men utifrån Dalatrafik och Anders Lindblom verkar färdtjänstberättigade vara ett kollektiv med samma behov och livssituation. Tyvärr, vi är inte samma person! Vi är yngre, äldre, pensionärer och arbetstagare. Hur kan man som smittskyddsläkare gå ut och säga att rutinerna för färdtjänsten inte behöver ändras, men att riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten måste följas?

Det är ett slag i ansiktet på personer som inte har andra möjligheter att ta sig någonstans

För personer som måste ta sig till sitt arbete, läkare eller annat viktigt möte blir denna kommentar ett moment 22. Dessutom, som Dalatrafiks Teamledare på trafikplaneringen Henrik Öijer säger att allmän kollektivtrafik är samhällsbetald. Det är ett slag i ansiktet på personer som inte har andra möjligheter att ta sig någonstans. Kanske borde vi även upplysa de anställda på Dalatrafik som har en sådan attityd  att även deras arbete är samhällsfinansierat?

Det enda vi begär är att vi ska kunna få ta ansvar då vi behöver ta oss någonstans.

Annika Östling

ordförande

Bengt Bäcke

ombudsman/verksamhetsutvecklare

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips