Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inför obligatoriska körtest för äldre

Annons

Våra kognitiva funktioner blir bara sämre och sämre med tiden, vilket är en fara i trafiken. Pensionärer borde därför erbjudas obligatoriska körtest som ska ske regelbundet efter 75 års åldern.

Mörkerseendet och reaktionsförmågan försämras med åren. När man når pensionsåldern försämras de kognitiva funktionerna mycket snabbare än hos en medelålders människa. Många av de trafikolyckor som sker med pensionärer inblandade, orsakas på grund av deras försämrade reaktionsförmåga.

85-årige Leif uppger i Göteborgs-Posten att han sålde sin bil efter en traumatisk upplevelse i trafiken. Han skulle köra hem från sin son på en mörk natt. Leif såg ingen bil i siktet så han tryckte ner pedalen lite ytligare och plötsligt såg han ett par baklyktor precis framför sig. Detta skrämde honom och med dunkande hjärta bestämde han sig för att ringa sin son och be honom sälja bilen.

Med körtest kan vi skydda våra pensionärer från obehagliga och traumatiska upplevelser.

Med körtest kan vi skydda våra pensionärer från obehagliga och traumatiska upplevelser

Årligen får 25000 pensionärer får diagnosen demens, men bara 9000 får körkortet indraget. Transportstyrelsen tar inte något ansvar utan det är läkarna som råder demenspatienterna att sluta köra bil. Men det anses vara en känslig fråga eftersom bilen för många pensionärer betyder självständighet och frihet.

Problemet är att det är omöjligt att veta om en pensionär är körduglig eller inte. För man kan inte generalisera alla pensionärer, för deras körförmåga varierar. En 80-åring skulle kunna vara skickligare än en 70- åring. Eftersom mörkerseendet blir sämre med åldern blir det mycket svårare för pensionärer att upptäcka bilar och personer på vägen i tid. Reaktionsförmågan blir också sämre vilket leder till att pensionärer presterar dåligt är de ska byta körfält, köra i korsningar eller åka i en rondell.

Många andra länder som exempelvis Norge, Finland och Danmark har redan infört någon typ av körtest befolkningen får utföra i en äldre ålder. Mycket kan ha ändrats sen pensionärerna tog körkort.

Robin Wallin

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips