Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inrätta regionala centra för patientgruppen EDS/HSD

EDS riksförbund med uppemot 1 000 medlemmar, uppmärksammar under maj månad de osynliga men vanliga sjukdomarna Ehlers-Danlos syndrom (EDS) och hypermobilitetsspektrumstörning (HSD) för kravet om ett bättre bemötande och vård.

De osynliga, men vanliga sjukdomarna Ehlers-Danlos syndrom (EDS) och Hypermobilitetsspektrumstörning (HSD) är ett genetiskt tillstånd, där bindväven har en förändrad struktur. De personer som lider av de sällsynta formerna fångas oftast tidigt upp av genetiker. Värre är det för den stora gruppen med EDS/HSD. Här krävs ökad kunskap och utbildning för att förbättra patientvården.

Optimalt är att inrätta regionala centra där EDS/HSD får sin rätta status och patienter en rättvis bedömning. Specialistenhet finns endast på några få ställen och i primärvården är EDS/HSD många gånger okända. Prevalensen är hög, mörkertalet stort och många blir felbedömda.

Tillståndet präglas av långvarig smärta, instabila leder, svår trötthet, symtom från olika delar av kroppen och samsjuklighet

Tillståndet präglas av långvarig smärta, instabila leder, svår trötthet, symtom från olika delar av kroppen och samsjuklighet. Patienterna har ofta en lång sjukdomshistoria och har fått inadekvat hjälp i sjukvården. I många fall leder detta till sämre livskvalitet med långa sjukskrivningar eller sjukersättning som följd, vilket kunde undvikas med rätt diagnos tidigare.

Nu är det dags att inrätta regionala centra för diagnos och en bättre vård för denna stora patientgrupp!

Birgitta Larsson Lindelöf

Förbundsordförande i EDS Riksförbund

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips