Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inse att allt du gör - har betydelse för någon annan

Annons

Under många år har jag haft förmånen att få arbeta tillsammans med barn och ungdomar. Jag brukar säga, att jag har haft och har, det bästa arbetet i hela Dalarna.

Tidigare arbetade jag som polis bland barn och ungdomar. Idag åker jag runt till skolor, idrottsföreningar, föräldragrupper och lärargrupper och föreläser om barn, ungdomar, vuxna, känslor och relationer.

Jag känner att det finns ett stort behov och en längtan hos barnen att få lyssna till och tala om frågor som har med livet att göra.

Jag tror på många positiva möten mellan människor. Det är i dessa möten som vi blir människor och som vi utvecklas. Jag tror inte att vi utvecklas som människor när vi sitter framför tv:n eller läser kvällstidningen. Där tror jag att vi krymper och reducerar vår känsla av sammanhang.

Vi människor är väldigt lika varandra. Vi söker alla en meningsfull lycka. Vi vill alla undvika lidande. I mötet med ett barn skapar vi den framtid som vi alla skall leva tillsammans i.

Just i dessa dagar känns det extra viktigt att våga tro på en framtid, där vi människor löser våra konflikter utan att använda våld mot varandra.

För att morgondagen skall kunna bli så bra som möjligt krävs av oss alla, att vi ökar vårt engagemang och att vi blir bättre på att se möjligheterna i stället för svårigheterna i vår tillvaro

För att morgondagen skall kunna bli så bra som möjligt krävs av oss alla, att vi ökar vårt engagemang och att vi blir bättre på att se möjligheterna i stället för svårigheterna i vår tillvaro. Att vi blir bättre på att förhålla oss till vår egen situation.

I det tidiga mötet med ett barn, är samtalet om det egna ansvaret av stor vikt. Vi har alla ett ansvar för vad som sker, i klassen, i familjen och i resten av vårt samhälle. Detta är för mig ingen resursfråga, utan mera en fråga om mod. Det är en fråga om att våga och kunna se sammanhangen. Att vi blir bättre på att inse konsekvenserna av våra egna val. Att allt jag gör, har betydelse för någon annan människa någon annanstans.

Tänk om det är så, att viljan till förändring börjar i oss själva? Tänk om det är detta som behövs för att vårt samhälle skall bli mänskligare?

Engagemang betyder för mig en gemensam vilja att alla får möjligheten att leva ett bra liv. Att vi tillsammans försöker skapa en familj, ett samhälle och en värld i harmoni och i balans.

För att vi skall lyckas med allt detta behövs kärlek, kärlek till livet och kärlek till barnen. Med andra ord, engagemang för livet!

Claes Mankler Bjursås

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips