Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Inte kärnvapen men gärna Nato?

Annons

Nästan 9 av 10 svenskar tycker att Sverige ska skriva på FN-konventionen som förbjuder kärnvapen. Det visar en SIFO-undersökning som Palmecentret låtit göra.

Vad tycker du?

Vi väljer bort hotet om mänsklighetens utplåning i ett kärnvapenkrig.

Är du mot kärnvapen, men tycker att Sverige ska gå med i Nato? Inga problem! Visserligen ingår i Natos försvarsdoktrin sedan 1949 förmågan att genomföra strategiska bombningar, inklusive snabb avfyrning av atombomber, men det finns länder som fått undantag som Island, Litauen och Spanien, och även Danmark och Norge i fredstid.

Är du mot kärnvapen, men tycker att Sverige ska fortsätta ha militärövningar med kärnvapenmakter? Inga problem! Visserligen förbjuder konventionen alla länder att hantera kärnvapen eller hjälpa kärnvapenmakter att producera, lagra eller transportera kärnvapen, men det utesluter inte gemensamma militärövningar. Så tolkas andra avtal som Sverige skrivit under, som till exempel avtal mot klustervapen och personminor, men som USA inte undertecknat.

Är du mot kärnvapen, men för att Sverige deltar i militära uppdrag utomlands tillsammans med kärnvapenmakter? Inga problem! Samma gäller här. Sverige har deltagit i Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Afghanistan och Libyen med länder som inte skrivit under andra förbudsavtal.

Är du mot kärnvapen, och dessutom inte vill att Sverige ska gå med i Nato. Vill du inte heller att Sverige ska upplåta vatten, mark och luft till andra länder att öva och smutsa ner i Sverige? Vill du inte heller att Sverige ska delta i militära operationer utomlands annat än under FN:s mandat? Då tycker du som vi.

Vi tycker att Sverige ska förbli alliansfritt, freda svenskt territorium från krigslekar, satsa på diplomati, konfliktlösning, bistånd och handel.

Vi tycker att Sverige ska skriva under och ratificera FN-konventionen som förbjuder kärnvapen NU.

Tillsammans med Setsuko Thurlow, överlevare från Hiroshima, väljer vi att förbjuda och förstöra kärnvapnen. Vi väljer bort hotet om mänsklighetens utplåning i ett kärnvapenkrig.

Vill du veta mer, läs Skuggutredningen på IKFF:s hemsida.

Ingegerd Municio, Lena Steinholtz-Ekecrantz, Sara Moser, medlemmar i Kvinnor för Fred Stockholm

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons