Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Intressant om marknadsmisslyckanden och naturliga monopol

Annons

Dala-Floda har sedan ett halvår tillbaka, inte bara en framstående skribent, jag tänker förstås först på Göran Greider, men sen ska läggas till Per Lindvall. Den senare har höjt läsvärdet och den intellektuella nivån på DD med sina krönikor. Per har gått Handelshögskolan och i sina krönikor tar han upp sina funderingar kring nyckelbiotoper sittande på älgpasset vid ”Sten 2”. Han menar att på sikt vinner vi på att kunna framhålla att vi lever upp till FN-konventionen om biodiversitet.

Tidigare har han skrivit om hur bostadsmarknaden visar tydliga tecken på marknadsmisslyckanden. I rika kommuner som Danderyd och Lidingö byggs nästan inget trots stigande priser. Minsta nybygge kan skymma utsikten för någon miljonär och kanske skulle socioekonomiska spänningar kunna uppkomma om man, mot alla odds, byggde hyreslägenheter där även låginkomsttagare skulle kunna tänkas flytta in.

Nyligen har man grävt för bredband i Dala-Floda. Från att som ung i MUF ha önskat valfrihet och avskaffande av statliga monopol såsom Sveriges Radio o TV, Televerket och Systembolaget, har han idag insett fördelarna med dessa. Den digitala infrastrukturen är i likhet med vägar och järnväg något som staten bör driva. Och han menar att det varit enklare om Televerket kopplat in kabeln och man sluppit var av operatör.

Slutligen några ord av kände ekonomen Joseph Schumpeter. För denne var entreprenören den centrala personen i samhällsekonomin. Denne skapar tillväxt och omvandling genom att se nya kombinationsmöjligheter och att ta chanser. Det viktiga i tillväxt var inte mer av detsamma- utan omvandling och utveckling, där gammalt ersätts av nytt i en process av ”kreativ förstörelse” och innovationer.

Och i bjärt motsats till detta hittar vi i tisdagens DD bland annat denna text av Göran Greider: Människa, du borde stannat vid din fasta telefon...

Östen Johansson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips