Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Klimatkrisen är här

Annons

Läser i tidningen att 100 miljoner svenska kronor ska satsas på att ta koldioxid ur atmosfären. Pengarna kommer från Energimyndigheten. Jag är inte alls emot sådan teknik, om den fungerar och kan göras billigare.

Men klimatkrisen är över oss, utsläppen av växthusgaser måste ner till noll år 2050 om jordens uppvärmning ska begränsas till 1,5 grad enligt IPCC. Och det är bara en av åtgärderna som måste göras för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grad.

Detta betyder att vi behöver göra mer. Förutom ny (och än så länge dyr) teknik vill det till att vi sänker utsläppen. Vi måste minska på den trafik som släpper ut koldioxid, behålla de skogar som binder och lagrar kol i ved och inte minst i skogsmark. Vi måste se över vår markanvändning så att växthusgasutsläpp minskar rejält och vi måste göra något åt vår konsumtion.

Ett förslag för minskade utsläpp, som ändå ger tillbaka något till folk är Avgift och Utdelning, A&U. Klimatsvaret driver ett sådant förslag, där ökande avgifter på koldioxidutsläpp införs, men pengarna samlas i en fond och delas ut varje månad i lika delar till oss medborgare, och halv del till barn. Undantaget boende i glesbygd som bör få större del av kakan så att hela Sverige kan leva.

Solveig Samuelsen Klimatsvaret CCL- Sverige

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons