Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kristdemokratisk logik haltar

Kommentar till Katarina Gustavssons insändare om Black Friday som var införd i DD den 4 december.

För en gångs skull skriver Katarina Gustavsson (KD) något som stämmer med min uppfattning, man ska handla lokalt när man handlar. I övrigt är det inte mycket som går att förstå av Katarinas resonemang. Att handla lokalt räcker ju inte, det bör dessutom vara lokalproducerat.

Att människor som inte får ihop ekonomin skall ha någon större glädje av Black Friday är nys

Att människor som inte får ihop ekonomin skall ha någon större glädje av Black Friday är nys, de har inte råd att köpa något de absolut inte behöver och då tvingas de köpa det när de behöver det. Det är bara de som har pengar över som kan passa på när det är billigt.

Katarina påstår att vägen till ett hållbart samhälle går via ökad konsumtion. Pojken med guldbyxorna är och förblir en saga. Ökat resursutnyttjande kan inte minska överkonsumtionen av jordens resurser, det förvärrar bara klimatkrisen.

Katarina tycks även ha missat att när man handlar smart måste man agera smart. Genom att undvika att köpa nytt utan att i stället reparera och återanvända eller köpa begagnat, sparar vi på jordens begränsade resurser.

Köp och slängbeteende gynnar bara de multinationella jättar som inte vill betala löner som det går att leva på

Köp och slängbeteende gynnar bara de multinationella jättar som inte vill betala löner som det går att leva på, vare sig i producentländer eller till butikspersonalen i konsumentländer. Dessutom betalar de väldigt lite skatt, skattenetto av handeln blir därför minimalt eller negativt.

Vi måste inse att det är marknadsekonomin har skapat klimatkrisen och marknadsekonomin inte heller kan lösa den.

Olle Berglund Leksand

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips