Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kvinnornas arbetsmiljö behöver belysas

Kvinnornas arbetsmiljö förtjänar en djupare analys ut jämställdhetsperspektivet.

Det finns ingen som kan undgå att kvinnornas sjukfrånvaro är mycket högre än männens och att arbetsmarknaden är mycket könsuppdelad. Om detta blev vi påminda om när arbetsmiljöverket besökte oss politiker i Falun. Arbetsmiljöverkets officiella statiskt visar att kvinnor i högre grad blir sjuka av sina arbeten medan män ofta drabbas av olyckor.

Oro skapar sjukdom

Anledningarna kan vara många. Deltid är vanligt bland kvinnor. Den påverkar inkomsten, arbetstyngden, föräldraledigheten, arbetslösheten och slutligen även framtida pensionen. Deltid är förödande i synnerhet när det är ofrivilligt. Även otrygga anställningar bidrar till osäkerhet i ekonomin och försvarar planeringen för inköp av bostad eller annan viktig investering. Oro skapar sjukdom.

Alltså, kan vi konstatera, att det finns en rad strukturella problem, som borde uppmärksammas mer. Att skapa en bättre arbetsmiljö för män och kvinnor kräver ett annat tänk. Vi behöver ha egen kontroll och socialt stöd mellan kvinnor och män inom och mellan yrkesgrupperna. Vi behöver se över föräldraledigheten, kompetensutveckling och arbetstiden mellan kvinnor och män.

Även för höga krav i relation till resurser tär på hälsa, att inte känna sig tillräcklig, att inte ha karriärstege och att inte låta kvinnorna vara delaktiga i arbetsmiljöfrågor skapar ojämställda arbetsplatser och som följd sjukdomar. Är arbetsplatsen inkluderande oavsett kön, finns det respekt och tolerans, är attityden uppmuntrande till uttag av föräldraledigheten av föräldrarna och att kvinnor och män har lika inflytande har stor betydelse för trivsel och en hållbar arbetsplats. Ska vi hålla ut hela yrkeskarriären så ska vi tänka om.

Och nu misstänker vi att vi har kommit till vägs ände och att något måste göras och att alla arbetsplatser borde studeras ur ett jämställdhetsperspektiv.

Produktionsbortfall innebär kostander samt lidande för individen, något vi inte har råd med i synnerhet med tanke på framtida behov vi står inför. Alltså investering på arbetsplatser är inte kostnad utan ett steg mot ett hälsosammare liv något som vi alla strävar efter.

Kristdemokrater

Lars Nilson

Thomas Ströberg

Slava Lindell

Siamak lotfiani

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips