Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lägg en avgift på fossila bränslen som motsvarar utsläppen

Klimatförändringarna är en av vår tids viktigaste frågor, vi har mycket att vinna på att förebygga koldioxidutsläppen och mycket att förlora på att inte göra det.

Ett pris på koldioxidutsläpp är ett väl beprövat och effektivt sätt att få bukt på utsläppen, eftersom de skapar incitament för att utveckla billiga hållbara alternativ.

Klimatsvaret har ett förslag på hur detta kan göras på ett enkelt och genomskinligt sätt: lägg en avgift på fossila bränslen i proportion till hur mycket utsläpp bränslet orsakar.

Lägg sedan alla pengarna i en fond, och dela ut pengarna i lika stora delar till befolkningen varje månad. Låt sedan avgiften stiga på ett förutsägbart sätt varje år, i den takt som behövs för att nå klimatmålen.

Alla betalar en avgift i proportion till ens utsläpp, samtidigt som utdelningen blir lika stor till alla. Eftersom de som har det dåligt ställt oftast har lägre utsläpp än genomsnittspersonen, får de tillbaka mer pengar än de betalar. Med förslaget kommer de företag som erbjuder miljövänliga alternativ bli lönsammare, deras varor blir ju billigare och fler väljer då dessa varor.

Klimatfrågan är för viktig och för komplicerad för att helt läggas på individens axlar. Med en koldioxidavgift med utdelning behöver man bara titta på prislappen för att veta vilken produkt som är bäst.

Världen har börjat ställa om till förnybar energi, vi har allt att vinna på att vara tidiga i den utvecklingen. För att få utvecklingen att rulla snabbare behövs politiska lösningar.

De politiska lösningarna behöver inte vara så komplicerade, det är dags att det blir av!

Frej Nicolaisen Sidén, Klimatsvaret.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare