Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt poesin få ta plats

Poesins plats i samhället har alltid varit ifrågasatt och inte sällan framstår poeten som en flummande och verklighetsfrånvarande person.

Men faktum är att samhällets behov av poesi ska inte underskattas. Jag har själv skrivit dikter en längre tid och upptäckt att det är ett perfekt sätt för mig att utrycka mig, men även en möjlighet att utforska vem jag är.

Jag har alltid varit skeptisk mot påståenden om att poesi måste vara på ett speciellt sätt, att dikter måste vara på rim är den största lögn jag hört. Poesi är personligt, det är den tysta rösten inom dig som de flesta inte vet om att de har.

Poesi är personligt, det är den tysta rösten inom dig

Ju mer du skriver desto mer kommer du våga ifrågasätta det som ofta anses vara poesi. En dikt kan vara några få ord till flera sidor långt och det är viktigt att låta de få vara det. I skolan är prosan den litteratur som alltid är överrepresenterad. Där borde poesin få ta större plats.

Du behöver inte gilla det du läser, du behöver heller inte förstå det du läser men ganska naturligt kommer du att reagera på det du läser.

Här finns möjlighet för oss att få bekanta oss med oliktänkande människor och få en insikt hur de känner. Lika självklart som barn i skolan har ritstunder borde de få chansen att skriva fritt, inte bara det som är nödvändigt enligt skolplanen. Det är också viktigt att vi i ung ålder får chans att utrycka och utforska det konstnärliga utan att bli värderade. Poesi är ett perfekt verktyg då det är en lek med ord som kan formas på alla möjliga sätt.

Rasmus Ström

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips