Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt skoldagen börja senare

Annons

Nästan alla tonåringar är väldigt trötta på morgonen och har svårt att gå upp, så därför borde skolan börja senare på morgonen. Visst skulle eleverna kunna lägga sig tidigare på kvällarna, men det finns forskning som visar att tonåringar behöver mer sömn än vuxna.

Tycker du verkligen de stackars trötta ungdomarna ska behöva gå upp så tidigt när de är så trötta?

Jag tycker att skolan borde börja senare för just nu börjar de som går i grundskolan runt 8 på morgonen. Många är väldigt trötta och har svårt att gå upp ur sängen.

Tycker du verkligen de stackars trötta ungdomarna ska behöva gå upp så tidigt när de är så trötta? Och om de bor långt ifrån skolan behöver de gå upp rysligt tidigt på morgonen. Tänk om ungdomarna ska behöva få sämre betyg bara för att de är trötta, det behöver inte hända om skolan startar senare på morgonen.

Sömnforskare från England och Amerika påstår i sina undersökningar inom området att eleverna presterar bättre på prov, får ökad koncentrationsförmåga och så blir närvaron högre om första lektionen flyttas fram. Det visar också att det inte bara är studierna som förändras utan också elevernas hälsa förändras positivt och risken för psykisk ohälsa minskar när ungdomar i puberteten får sova längre.

Det här är en otroligt enkel åtgärd för att förbättra svensk skola, som dessutom har tydligt stöd från forskning. Visst ungdomarna skulle kunna lägga sig tidigare på kvällen, då får de den sömn de behöver. Men Torbjörn Åkesson som är sömnforskare vid Karolinska Institutet säger, att när man går in i puberteten så tar hormontillväxten fart och hjärnan växer fortfarande, vilket kräver mycket energi. Den vanliga dygnsrytmen flyttas fram med en timme eller två, samtidigt som att sömnbehovet ökar till cirka nio timmar. Det gör det svårare att komma upp tidigt på morgonen därför att de inte fått sova alla sina timmar.

Om man skjuter på skoldagen kommer eleverna att sluta runt en timme senare på dagen. Men det kanske är värt det för att prestera bättre och få ett strå vassare betyg.

Jag tycker att skolan borde börja senare på morgonen och jag är en elev som går i åttan på en grundskola i Falun och kan relatera till det jag skriver till 100 procent. Jag börjar tidigt på morgonen och tycker det är jobbigt att gå upp då, därför att man har träningar på kvällarna som kan sluta väldigt sent. Det kan också vara så att man kan behöva sitta uppe länge och plugga till prov eller om man behöver göra klart någon uppgift. Det kan ta mycket tid så man lägger sig sent och får några få timmars sömn innan man ska gå upp igen.

Dennis Lützow, tonårselev i årskurs 8

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips