Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lika tätt med elever som före pandemin

Den 6 maj, publicerade SVT Dalarna ett inslag från högstadieskolan Forssaklackskolan i Borlänge.

I inslaget syns Kenneth Persson (S) som är styrelseordförande i Tunabyggen. Även Tunabyggens vd var på plats. Syftet var att visa att Tunabyggen ställer upp med personal för att hjälpa skolorna att servera mat till eleverna. Bespisningspersonal och elever intervjuas och stämningen är god.

Det är lika tätt på elever i korridorer och klassrum som innan pandemin

Efter att ha sett inslaget blev jag lite förvånad. Varför frågade man inte lärare och annan skolpersonal om vad vi tycker? Faktum var att en lärare blev intervjuad, men det blev inte med i inslaget. Synd, för det hade garanterat gett en mer nyanserad bild av läget.

För cirka sex veckor sedan, när läget var som värst, hade jag gärna sett herrarna i inslaget på plats. Då var nämligen 25 personer i skolans personal frånvarande på grund av olika symtom som enligt Folkhälsomyndigheten medför att man ska stanna hemma. Ändå stod vi lärare i skolmatsalen och serverade eleverna. Då var inte SVT här. Men det är väl inte så konstigt att man laddar på med fler uppgifter till lärarna?

Lärare som yrkesgrupp är ju vana att få fler nya uppgifter utan att någon gammal uppgift tas bort... För cirka sex veckor sedan fick vi inga extra vikarier, knappt någon extra personal till städ och kök, samtidigt som nya direktiv kom från flera håll, vissa konstigare än andra.

Eller vad sägs om att det plötsligt låg lappar i varje klassrum om att vi lärare skulle torka borden i klassrummen varje dag? Helt utan direktiv uppifrån ligger där alltså en lapp om att det ska torkas. Direktivet uppifrån kom så småningom, efter påtryckningar. Ledningen på skolan bad om hjälp utifrån, men istället fick vi lärare dra på plasthandskarna och servera mat och bre mackor till eleverna. Samtidigt som vi var gravt underbemannade. Visst, det är bra att vi gör allt vi kan för att minska smittspridning, det är jag inte emot. Jag bidrar gärna, dock inte med min egen hälsa som insats.

Men, och detta ett stort men, samtidigt som herrarna i inslaget serverar eleverna mat, sitter eleverna lika tätt som vanligt och äter på samma tider som vanligt. Eleverna står tätt intill varandra under intervjun i inslaget. Mikrofonen är placerad långt från kameraman/reporter, men när kameran stängs av går kameramannen fram och pratar med eleverna på normalt "innan-corona"-avstånd.

Jag tycker det är en droppe i havet att servera mat till eleverna iförd plasthandskar - samtidigt som varken elever eller personal kan följa direktiven från Folkhälsomyndigheten. Det är lika tätt på elever i korridorer och klassrum som innan pandemin. Jag sitter lika nära mina kollegor i arbetsrummet. Därför blir det så löjeväckande när en vd i kostym kommer och visar att alla kan ställa upp, när ingen hjälpte oss för sex veckor sedan när vi verkligen behövde det. Nej, det är ett spel för gallerierna. Men visst det är trevligt att få en klick ketchup av självaste Kenneth Persson (S).

Anonym lärare på Forssaklackskolan

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips