Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Liten organisation är mera effektiv!

Jag inleder denna debattartikel, tillika medborgarförslag till Dalarnas Regionfullmäktige, med följande tänkvärda citat från Greta Thunbergs Twitter, som vi i Folkkampanjen för sjukvården helt instämmer i: 

"Applådera sjukvårdspersonalen! Men ge dem också högre löner, bättre arbetsförhållanden och tillräckliga resurser permanent. Köp ut även arbetare!  Kanske spara "en klapp istället för mer resurser", till de nedsmutsande företagen? En verkligt sarkastisk långsam klapp för dem, som förstör vår värld!"

För de allt mer ökande, ytterst samhällsviktiga behov, som Greta här så insiktsfullt talar om inom vården och omsorgen, föreslår vi liksom tidigare en regionskattehöjning i Dalarna med 55 öre. Vi efterlyser även återigen långt mer utökade statsbidrag till vård och omsorg.

Vi vill även att möjlighet skapas för regionerna, att istället för dagens system med regionskatt, kunna ta ut skatt på samma sätt som staten, det vill säga progressivt. Detta skulle underlätta för de fattiga.

Vi ser gärna att en rådgivande folkomröstning först sker i frågan om regionskatten. 

Att bli en mer attraktiv arbetsgivare är annars en stor utmaning. "De systemfel som ses i Sverige finns överallt i regioner och landsting styrda av vitt skilda politiska ideologier” är en ny viktig iakttagelse från Överläkaren och Urologen Magnus Fovaeus. Givetvis är dock den största utmaningen idag covid-19, men även alla följdsjukdomar och följdeffekter,  som detta virus sannolikt kommer att ge upphov till i framtiden.

Undanträngningseffekterna är vidare nu stora i vården, många sjuka som har andra problem än covid-19 har idag svårt att få den vård som de behöver, och de flesta planerade operationer är ju inställda. Rehabiliteringen har urstora problem, cirka 95 procent av vårdplatserna har där lagts ner.

I Dalarna ser vi redan dessa undanträngningseffekter, genom den nya stängningen av tandvårdsmottagningar i Dalarna. Eftersom det enligt dom med laga kraft i Norrbottens förvaltningsrätt är förbjudet, enligt Kommunallagen för tjänstemän inklusive förvaltningschef, att ta beslut om permanent stängning av vårdenhet, har vi nu överklagat detta delegationsbeslut till förvaltningsrätten i Falun och där begärt laglighetsprövning. Vi instämmer i oppositionsregionrådet Elin Noréns (S) nya bedömning, att detta delegationsbeslut har kuppats igenom.

Delegationsbeslutet verkar även ha tystats ner av Region Dalarna, vilket inte är tillåtet enligt Förvaltningslagen. Beslut av kommuner och regioner ska kunna granskas!

- Undanträngningseffekterna är också betydande i regionernas ledningar. Överläkaren Magnus Fovaeus beskriver även detta bra: "Det paradoxala är också att stordrift och centralisering av sjukvård aldrig lönar sig ekonomiskt. Ju större organisation desto större läckage av pengar till icke-värdeskapande tramsverksamheter!"

Folkkampanjen för sjukvården vill decentralisera sjukvården och flytta ansvar och tillit ut i organisationen, så att de vårdanställda får påverka mer av sin arbetssituation och får mer ansvar.

Vi vill införa ett lokalt ledarskap och avveckla divisionerna och den farliga toppstyrning de bidrar med. Divisionsorganisationen har bidragit till värre problem med vårdköer, överbeläggningar, uppskjutna operationer och en överlastad personal.

Vi vill istället införa sammanhållna vårdområden med Norrtäljemodellen Tiohundra, som en värdefull förebild. I Norrtälje har denna internationellt uppmärksammade organisationsmodell, varit innovativ, effektiv och skapat mervärde för patienter, brukare, närstående och medarbetare. Den kommunala vård och omsorgen skulle tillsammans med regionens sjukvård med fördel kunna bedrivas under en enda gemensam organisation och huvudman enligt Tiohundra-modellen.

Vi vill sist uppmärksamma att utlandsutbildade läkare som ännu inte fått svensk legitimation nu erbjuder att frivilligt arbeta som läkarassistenter och sjuksköterskor. Detta efter ett värdefullt initiativ av akut- och narkosläkaren Lala Babayeva. 

För läkare som nu vårdar covid-19-sjuka, vidareförmedlar vi det värdefulla nya medicinska tipset om, att behandling med Surfactant, ofta kan hjälpa vid värre andningssvårigheter (ARDS). Bäst är SP-D varianten. Behandling med Surfactant ges ju annars främst till förtidigt födda med andningsproblem.

Ken Swedenborg (ffs)

Partiordförande, vidareutbildad undersköterska

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips