Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Malungs demokrati behöver sin folkomröstning

Idén om välinformerade medborgare är en hörnsten i den liberala demokratin. Därför är fri press och offentlighetsprincip viktiga inslag. Utan insyn och information blir fria val tomma och meningslösa.

Problemet i Malung är att kommunen undergräver principen om välinformerade medborgare genom att undanhålla information på ett sätt som oppositionsrådet beskriver som ”horribelt”.

Kommunens avtal med vindkraftsbolaget WDP undertecknades den 18 september 2014 av kommunala tjänstemän utan allmänhetens kännedom. I strid med lagen diariefördes inte detta avtal. Därmed undgick avtalet granskning av media, allmänhet och opposition. När detta till sist uppdagades så var det inte av media eller av opposition, utan av en enskild medborgare, nämligen jag själv, då jag ryktesvägen fått höra talas om ett avtal som gömts undan. Det var jag personligen som tvingades leta fram avtalet och se till att det blev diariefört så att det åtminstone kunde bli en del av den demokratiska process med ansvarsutkrävande.

Detta väcker uppenbar misstanke om korruption, det vill säga bristande opartiskhet och politisk brottslighet i kommunens hantering av ärendet (med professor Bo Rothsteins terminologi).

Hade demokratin i Malung fungerat, hade kommunens avtal med WDP kunnat vara del av valdebatten 2018. Men som väljare fanns då ingen möjlighet till varken missnöje eller ansvarsutkrävande.

Därför behöver Malungs demokrati en folkomröstning om vindkraftverken på Ripfjället.

Arne Söderbäck

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips