Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Många år sedan det var plus-minus-noll"

Svar till Robert Sundberg i Dala-Demokraten 2019-12-01

Jag vill inledningsvis lugna ledarskribenten med att vi inte har tappat greppet. Vi har kontroll på vår ekonomi.

Det är några år sedan Malungs-Sälens driftsekonomi var på plus minus noll. Vår kommun har under ett antal år använt pengar från mark- och tomtförsäljning till att finansiera driften av den kommunala verksamheten.

Till detta har utdelningen från Malungs Elverk AB också gått direkt in i driften. 2018 började vår ekonomi gå åt rätt håll, men det är en bit kvar innan vi når ett plus-minus-nollresultat på driftens intäkter och utgifter.

Dessutom skulle vi behöva ha ett positivt resultat på 1-2 procent på driften för att klara eventuella oförutsedda utgifter. De senaste fem åren har vi lagt cirka 90 miljoner på driften från markförsäljningen och utdelningen från Elverket, men det ser jag inte som långsiktigt hållbart. Dessa intäkter skulle istället kunna ha använts till viktiga investeringar inom skolan och vården.

Robert Sundberg skriver att jag bedriver högerpolitik, men omorganisationen och nedskärningarna vi gjorde 2017 hade en tydlig politiskt riktlinje att värna om skola, vård och omsorg. De genomförda personalneddragningarna som gjordes var i huvudsak tjänstemän och det är inte högerpolitik, enligt mig.

Jag menar att det inte behöver finnas en motsättning mellan en kommun med god ekonomi och bra kommunal service för invånarna. Ambitionen är nu att få både och genom att göra rätt prioriteringar och stärka kommunen, både lång- och kortsiktigt.

Kommunfullmäktige antog i juni en ny målbild som vi ska förverkliga de närmaste åren. Den innefattar, i stora drag, att vi vill erbjuda bra kommunal service, attraktiva boenden och goda livsmiljöer men samtidigt också vara en internationell destination med kända evenemang och med ett rikt kultur- och fritidsliv.

Hans Unander (S) kommunstyrelsens ordförande Malung-Sälen

----------------

Svar direkt:

Hans Unander, det är bra om greppet inte är tappat gällande Malung-Sälens ekonomi, och om väljarna kan vara lugna över det.

Jag nämnde att underskottet i driften av kommunen minskat, från 50 miljoner kronor 2015 till 7,5 i prognos för i år.

Jag skrev inte "högerpolitik", utan "En mer högerliggande mittenpolitik". Men visst, att sätta etikett kan vara missvisande eller förenklande.

Neddragningarna, på tjänstemän, kan kanske vara dåliga oavsett vilka de gäller, om dålig kommunekonomi framtvingar dem.

Vad gäller Målbild 2023 är den säkert bra. Men den kan vara svår att förena med att få kostnader och intäkter i balans. Knappa resursers användning måste ju vägas av, om de ska till målbilden eller täcka så stor del av övriga kostnader som möjligt.

Jag önskar att det går bra för Malung-Sälen. Även om resurserna kan vara knappa. Mer resurser kan gärna komma från staten. Det är nog jag och Hans Unander överens om.

Robert Sundberg

Ledarskribent DD

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips