Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Många militärer passar inte som chefer

Vi har alla mött den där chefen som får oss att undra "hur sjutton blev du chef?". Tyvärr finns det många som har blivit ledare av helt fel anledningar, som exempelvis före detta militärer.

"Ta värvning. Bli militär". Kanske fanns det en strävan att vidareutbilda sig från malaj till kapten eller längre upp på skalan.

De militärer som inte når ända upp i hierarkin tycks välja fokus på ledarskap

Många av de militärer som inte nådde ända upp i hierarkin tycks välja fokus på ledarskap. Den militära ledarskapsutbildningen UGL är vida känd för att man där lär sig bryta ner deltagarna för att sedan bygga upp dem till det man vill. På så vis kan exempelvis en löjtnant som ville bli major utöva sin makt genom kontroll av sin personal och kväva de anställdas inspiration till att göra ett bra arbete.

Att missbruka sin makt som chef är kardinalfel nummer ett. Makten går före hos dessa personer som bara är chef i sin titel.

En av ledarnas viktigaste uppgifter är att stötta sina medarbetare. Att skapa barriärer leder ingen vart. När man är mottaglig för medarbetarens drivkraft och kunskap stärks hela verksamheten, värdet i organisationen blir avsevärt mycket bättre. Då blir det som ett självspelande piano, där de anställda tar ansvar och känner delaktighet.

En riktig chef är som en BH. Chefen pushar, lyfter och håller ihop sin personal.

Rhett Skavarett

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips