Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Människor i Västafrika dör när vi inte tar hand om vårt eget elektronikskrot

Den rika västvärldens inhumana elektronikskrotsexport till det fattiga Afrika , och i det här fallet Ghana, måste få ett stopp.

Varje år skickas tusentals ton elektronikavfall från Europa och Nordamerika till Afrika, då länderna tar emot skrotet billigt. Men vilka får egentligen ta reda på de giftiga ämnena i b.la mobiltelefoner, kylskåp och andra avfall?

Jo, fattiga arbetare i särskilt Västafrika, där den enorma skrothögen Agbogbloshie ligger, i Ghanas huvudstad Accra. Det borde bli ett stopp på denna export, jag tycker att vi ska ta vara på skrotet själva.

Detta skrot som fler än 6 000 fattiga män, kvinnor och barn tar hand om är heller inte bra för hälsan. Arbetarna andas dagligen in farliga gifter och gaser som bidrar främst till lungcancer, men också till andra livshotande sjukdomar. Medellivslängden på en arbetare vid Agbogbloshie är ungefär 40 år, det säger väl ändå tillräckligt om hur illa och smutsig denna bransch är och att den inte kan fortgå.

“Men vi ger ju faktiskt fattiga människor jobb, är inte det bra?”

Att ge jobb är aldrig bra när det innebär sjukdomar och orimliga arbetsförhållanden för arbetarna. Vid detta enorma skrotberg släpps dessutom enorma mängder gaser ut som är farliga för miljön. Det är inte för att vara snälla eller för att göra någon en tjänst när vi skickar ner elektronikskrotet till det fattiga Västafrika. Det handlar inte om något annat än att tjäna pengar på andra människors bekostnad, andra människors liv.

Elektronikskrotsexporten till det fattiga Västafrika måste få ett slut. Vi kan inte fortsätta att skicka iväg förbrukade produkter med livsfarliga kemikalier till dessa länder, endast för att det ger profit för några få personer i västvärlden.

Det vi bevittnar är ren och skär imperialism. Det känns ganska “ute” va?

Stoppa elektronikskrotsexporten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare