Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare/Maria Strömkvist (S): Därför är avgiftsfri mammografi livsviktigt

Replik på Birgitta Sacrédeus och Johan Paulsens insändare i DD den 7 november.

Man får som politiker ibland höra att det bara handlar om spel och vem som får tala med vem. Det är beklagligt att politik uppfattas så, men kanske inte så konstigt när även politiska motståndare verkar tro på det.

Det handlar om att uppmuntra alla att regelbundet gå på mammografi

Kristdemokraterna Birgitta Sacrédeus och Johan Paulsen tror att jag väljer att lägga min tid på att angripa KD istället för att ta mig an vårdens verkliga problem, när jag kritiserar förslaget om att avgiftsbelägga mammografi. Särskilt felaktigt är detta tydligen då de menar att avgiftsfrihet från början drevs av Vänsterpartiet.

Jag kan försäkra att jag varken vill reta kristdemokrater eller blidka vänsterpartister med avgiftsfri mammografi.

Avgiftsfri mammografi är helt enkelt viktigt för att fler kvinnor ska genomgå mammografi och vården därigenom ska upptäcka fler cancertumörer i tid och därmed spara lidande och rädda liv.

Det var skälet till att den S-ledda regeringen i budgetsamarbetet med Vänsterpartiet införde avgiftsfrihet, det är därför vi har kvar den i de budgetar vi samarbetar med Centern och Liberalerna om och det är därför vi kritiserar de partier som driver en annan politik.

Nu skriver Sacrédeus och Paulsen själva att ingen ska behöva avstå från mammografi av ekonomiska skäl men att det ändå inte bör vara gratis då det inte är träffsäkert. Istället för att slippa avgift ska alla få skattesänkning.

För det första är ju en skattesänkning definitivt mindre träffsäker då den ger mest till dem med hög inkomst som knappast avstår mammografi av ekonomiska skäl. För det andra så vill vi inte ha utpekande system som vänder sig till fattiga för att de ska ha råd utan en generell välfärd för alla.

Slutligen så handlar det om mer än bara att finna dem som avstår av rent ekonomiska skäl, det handlar om att uppmuntra alla att regelbundet gå på mammografi. Regelbundna kontroller ger fler upptäckter, tidigare behandling och minskat lidande.

KD har gjort en sak av att kritisera långa vårdköer. Och köerna behöver kortas. Men den som står i kö har i alla fall fått sin diagnos och väntar på behandling. För den som inte får sin cancerdiagnos i tid finns ingen behandling alls. Därför är avgiftsfri mammografi livsviktigt – och verkligen en lösning på ett av vårdens verkliga problem.

Maria Strömkvist, riksdagsledamot (S)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips