Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mer rättvis lönesättning för vårdanställda!

Jag har funderat på det här med individuell lönesättning, och visst kan det vara bra i vissa fall, i alla fall på arbetsplatser där chefen är engagerad och ofta närvarande på "golvet".

Men i mitt yrke så undrar jag lite över hur bedömningen egentligen går till. Naturligtvis går man efter de olika kriterierna, men vår chef ser ju inte hur vi arbetar, hur vi bemöter vårdtagarna, hur vi agerar i akuta situationer med mera.

Dessutom så har vi bytt chef X antal gånger under åren, och varje gång när det är dags för lönesättning, så får man höra från chefen att: "Jag känner ju inte er så bra".

Med det argumentet så får man oftast bara det generella lönepåslaget.

Med det argumentet så får man oftast bara det generella lönepåslaget

Vi engagerar oss, vi är flexibla, vi går på möten, deltar i utbildningar och får hela tiden nya digitala och administrativa uppgifter.

Trots detta så syns det inte i lönekuvertet. Om sanningen ska fram, så känns det ganska meningslöst att överhuvudtaget engagera sig när nyanställda, ofta nyutexaminerade undersköterskor, får en ingångslön som ligger tusenlappar över vad många av oss som jobbat i många år har i månadslön.

Visst är det bra att höja statusen på vårt yrke samt att få in nytt blod, men det ska inte ske på bekostnad av oss "gamla uvar". Nog måste väl vår vana och erfarenhet vara värd något?

Nej, jag tycker att det är dags att sätta foten!

Anni Andersson (ffs)

Undersköterska

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips