Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Mer utsläpp när planen väntar på landningstillstånd

Nyligen var miljö- och klimatminister Isabella Lövin på Lördagsintervjun hos SR P1.

I sitt motstånd till en fjärde landningsbana på Arlanda påpekade hon att storflygplatsen London Heathrow klarar sig med två landningsbanor.

Det hon då undanlåter att nämna, är att väldigt många stora och mindre plan varje dag måste cirkulera i luften rätt länge innan de får landningstillstånd. Detta cirkulerande torde medföra helt onödiga miljöutsläpp.

Inom något år kommer elflyg mellan initialt Bergen och Stavanger. De små planen (med nio platser) har räckvidd 800 kilometer och inga utsläpp. Om de görs som hybridplan når de betydligt längre medan utsläppen blir väldigt låga.

Innan fjärde banan är på plats kommer säkerligen även större elflygplan att finnas tillgängliga och med längre räckvidd. Då kommer ett stort antal orter i vårt avlånga land att kunna ha lönsam flygtrafik då eldrift är betydligt billigare.

Miljövän

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips