Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Militären bör användas mera aktivt i civilsamhället

Annons

Det tycks ha varit ett utmärkt jobb inom polis och även militär i Kanada. I Sverige mördas nästan en person om dagen och flera mordförsök sker varje dag eller ett par i veckan där skott avlossas mot en restaurang eller till exempel ett lägenhetsfönster i bostadsområden.

Polisen är klart underbemannad och fortfarande sedan några årtionden så slängs (bortprioriteras!) många vardagsbrott på grund av detta. Vardagsbrotten påverkar även vanliga människors trygghet - som när ligor går på stöldturné i förortsområden.

Eller systematisk själ cyklar, bilar och båtar som förs ut ur landet via våra hamnar med liten eller till och med INGEN KONTROLL. Eller riktar in sig på pensionärsbedrägerier. Där man kan specialisera sig på de mest försvarslösa (90-100-åringar) och döms i går till endast 2,5 års fängelse.

Vardagsbrotten påverkar även vanliga människors trygghet - som när ligor går på stöldturné i förortsområden

Är tiden nu mogen att vi börjar samarbeta med militären systematiskt för att söka, spärra av, kontrollera personer och bilar? Kan traumat efter de hemska Ådalenmorden 31, då militären sköt mot vår egen befolkning, nu lämnas och militären som i andra demokratier bli en civil resurs? När nu mer pengar går till svensk militäruppbyggnad bör Sverige använda militären mer aktivt i civilsamhället.

När nu mer pengar går till svensk militäruppbyggnad bör Sverige använda militären mer aktivt i civilsamhället.

I allt från naturkatastrofer (bränder och översvämningar) till brottsbekämpning med även mot svensk maffia/våldsgäng av vitt skilda slag. Som när polis och brandkår attackeras vid utryckning, så bör militärpolis med flera specialgrupper användas under civil ledning och under ledning av polisen och Länsstyrelsen. Tänk om.

Stefan Lennart Fuchs, jurist

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips