Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare/ Minutstyrning: Glöm inte personalens professionalism

Onsdagen den 4 september skriver Arne Pettersson (S) från Mora om undersköterskornas vardag inom äldrevården. Moment som ska utföras specifieras och är minutstyrda.

Min fru jobbade som undersköterska fram tills hon var 62, sedan räckte inte krafterna till. Hon föll på slit med behövandes ”stödstrumpor: fem minuter", och ”funktionsuppehållande träning” som blev alltför betungade fysiskt och psykiskt.

Men verkligheten är ju mer komplex inom vården än vad som enkelt låter sig styras i listor med hundratalet aktiviteter

I övergripande policydokument och generella riktlinjer från högsta myndighet hittar man ord som självständighet, välbefinnande, medmänsklighet och individuella behov. Men då dessa högtidsord ska implementeras så blir de alltmer standardiserade och mätbara ju närmare verksamheten man kommer. Vårdtagaren blir nu en standardiserad kund som vill bli behandlad enligt evidensbaserad teknik.

Man skapar på detta sätt två parallella verkligheter, en vardagsrealitet och en pappersexercis av resultatrapporter och kvalitetsredovisning. Dokumentation av vardagshändelser ökar och mindre tid finns till kärnverksamheten. I lönesamtal kan uppgifter om antal ”pinnar” som uppnåtts, påverka lönen.

Men verkligheten är ju mer komplex inom vården än vad som enkelt låter sig styras i listor med hundratalet aktiviteter. Om detta finns skrivet en läsvärd bok av filosofiprofessorn Jonna Bornemark. Boken heter ”Det omätbaras renässans”, en uppgörelse med pedanternas världsherravälde, Volante förlag.

Grundläggande kvaliteter i arbetet blir osynliga

Här ges exempel på hur professionalism kan ge vårdtagaren tröst och lindra ångest under tiden man lagar frukost och diskar. Men endast laga frukost och diska ger ”pinnar” som ger betalning. Det känslomässiga arbetet kan vara avgörande för att kunna genomföra det man får betalt för. Brukaren kanske vägrar att duschas just den dagen. Vill inte byta blöja. Den professionelle kanske löser det här med ett förtroligt samtal över en kopp kaffe. Duschen kan sen göras dagen efter.

Grundläggande kvaliteter i arbetet blir osynliga. Man prövar sätta fyrkantiga klossar i runda hål.

Jag vill likt Arne ställa upp på Undersköterskeuppropet. Arbetet är föga glamoröst med ibland knepiga eller krävande vårdtagare som man måste lirka med.

Östen Johansson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips